Pentru majoritatea dintre noi, sezonul motocicletelor începe chiar acum, primăvara. Înainte de a pleca la drum, este necesar să efectuați un service de bază și să vă verificați „mașinăria” pentru a vedea dacă totul este în ordine după iarnă. Hai să aruncăm o privire la 5 lucruri de bază, la care ar trebui să fiți atenți, înainte de prima călătorie de primăvară.

Să începem cu verificarea uleiului

  • Uleiul trebuie schimbat în mod regulat, înainte ca motocicleta să fie depozitată pentru iarnă, astfel încât impuritățile din ulei să nu se depună în motor. Cu toate acestea, verificați nivelul uleiului acum primăvara, dacă l-ați lăsat în motor în timpul iernii. Acesta ar trebui să ajungă la linia superioară. În cazul unui nivel scăzut, se poate ajunge la pierdere de presiune și de lubrifiere eficientă, ceea ce duce la blocarea motorului. Aveți grijă la asta!
  • Dacă tot vorbim de lubrifiere, nu subestimați nici starea lanțului. Pentru lanțuri se folosesc spray-uri speciale de lubrifiere și curățare. Cu cât vă veți ocupa mai mult de lanț, cu atât acesta va rezista mai mult. 
  • Un alt factor, care afectează negativ performanța motorului, este un filtru de aer înfundat. Asigurați-vă că îl verificați și încercați să-l curățați, de exemplu cu aer comprimat sau înlocuiți-l cu unul nou. 

Starea anvelopelor este un factor cheie

  • Modelul uzat al anvelopelor reprezintă o mare problemă. Experții sunt de acord că adâncimea desenului nu ar trebui să scadă sub 3 mm. În afară de desen, fiți atenți și la alte daune ale anvelopei, microfisuri, sau separarea nedorită a straturilor. Dacă observați vreun defect la anvelope, înlocuiți-le imediat, pentru că este vorba despre siguranța dumneavoastră. 
  • La final verificați presiunea din anvelope și ajustați-o la valoarea specificată de producător. Atenție la presiunea scăzută. În acest caz, motocicleta nu va ține direcția în viraj și va pluti inconfortabil. La presiune mare, anvelopele își vor pierde efectul de amortizare și veți simți fiecare pietricică. 

În nici un caz nu porniți la drum, fără a verifica frânele

În primul rând, concentrați-vă pe discuri și plăcuțe de frână. Curățați discul de praf și grăsime cu un curățător de frâne special. Garnitura trebuie să atingă cel puțin 3 mm, altfel înlocuiți plăcuțele de frână. 

Încărcați bateria

Este normal ca bateria să se descarce, pe timpul pauzei de iarnă. Prin urmare verificați starea bateriei și dacă este necesar, curățați contactele și conectați-o la un încărcător baterie auto. 

Sfat: Preveniți descărcarea bateriei. Înainte de a depozita motocicleta pe timp de iarnă, deconectați bateria și păstrați-o într-un loc suficient de cald. În acest fel, îi veți prelungi durata de viață.

Bujiile, bobinele și sistemul de aprindere merită și ele atenție, toate acestea pot fi verificate și observate la prima pornire după iarnă

Nu vă supraestimați puterile după pauza de iarnă, chiar dacă motocicleta dvs este perfect pregătită. Primăvara, începe ușor, la urma urmei, iarna a fost lungă. Puneți motocicleta în stare perfectă de funcționare și aveți grijă de siguranța dvs și a altor participanți la trafic, în orice circumstanțe.