Folia solară este o soluție excelentă pentru a îmbunătăți productivitatea culturilor, oferind și alte beneficii semnificative, cum ar fi reducerea costurilor de energie, îmbunătățirea confortului și protejarea culturilor. Cu toate acestea, pentru a te bucura la maximum de avantajele sale, este bine să știi cum să o instalezi și să o întreții corespunzător.

De ce să montezi folie pe solar?

Solariile sunt structuri folosite pentru cultivarea plantelor în condiții controlate, iar folia aplicată pe acestea joacă un rol esențial în menținerea unui mediu optim pentru creșterea plantelor. Iată câteva motive principale pentru care ar trebui să montezi folie pe solar!

Controlul temperaturii

Folia aplicată pe solarii ajută la menținerea unei temperaturi constante, necesară pentru creșterea plantelor. Aceasta acționează ca o barieră împotriva variațiilor extreme de temperatură, prevenind supraîncălzirea în timpul zilei și pierderea excesivă de căldură pe timpul nopții. În plus, poate reduce necesitatea utilizării de echipamente suplimentare de încălzire sau răcire, economisind astfel energie și costuri.

Protecție împotriva radiațiilor UV

Radiațiile ultraviolete (UV) pot avea efecte dăunătoare asupra plantelor, afectându-le creșterea și sănătatea. Folia pentru solarii este proiectată să filtreze o parte semnificativă din radiațiile UV, oferind protecție plantelor și prelungind durata de viață a structurii solarului. Această protecție ajută, de asemenea, la prevenirea decolorării și deteriorării materialelor folosite în construcția solarului.

Folia pentru solar de înaltă calitate este proiectată să reziste la condiții meteorologice dificile, inclusiv vânturi puternice, grindină și radiații solare intense. Investiția într-un astfel de produs poate prelungi considerabil durata de viață a solarului, asigurând protecție continuă pentru culturi.

Cum să alegi folia pentru solar

Aceasta trebuie să fie rezistentă la radiațiile UV. Caracteristica este esențială pentru a preveni deteriorarea prematură a foliei și pentru a menține performanțele sale pe termen lung. Folia trebuie să blocheze sau să minimizeze pierderea de căldură acumulată în timpul zilei, contribuind la crearea unui microclimat favorabil culturilor. Această proprietate este deosebit de importantă pentru obținerea legumelor extra timpurii. De asemenea, trebuie să permită trecerea luminii în zona fotosintetizantă activă. În plus, trebuie să fie rezistentă la solicitări mecanice precum dilatarea la temperaturi ridicate, contractarea la temperaturi scăzute, greutatea zăpezii și grindina.

Cum depozitezi și instalezi folia

Pregătirea locului de depozitare este o etapă esențială în asigurarea durabilității foliei de solar. Alegerea corectă a locului de depozitare va prelungi viața acesteia și va preveni deteriorarea prematură. Un loc ideal ar fi un spațiu uscat, curat și ferit de razele soarelui directe. Depozitarea inadecvată poate duce la modificarea proprietăților foliei, ceea ce va afecta performanța acesteia în timp.

Manipularea foliei reprezintă trebuie făcută cu mare atenție, pentru a evita ruperea sau deteriorarea acesteia. Astfel, este recomandat ca aceasta să fie întinsă pe o suprafață curată și netedă. Procesul de instalare reprezintă pasul următor. Acesta poate varia în funcție de tipul de folie și de structura solarului, dar în general, folia trebuie întinsă uniform peste structura solarului și fixată corespunzător. Este esențial să asiguri o bună etanșeitate pentru a preveni pătrunderea aerului sau a apei, astfel încât mediul din interiorul solarului să rămână constant și propice dezvoltării plantelor. Mai mult, pentru o mai bună protecție a plantelor, poți alege o plasă de umbrire.

Sfaturi utile

Depozitare

Păstrează folia în ambalajul original, pe plat, într-un loc umbros și răcoros.
Evită expunerea directă la soare, care poate deteriora materialul.
Temperatura ideală de depozitare este de maximum 40°C.
Folia poate fi depozitată în acest mod timp de maximum 24 de luni pentru a-și menține proprietățile UV și 12 luni pentru a preveni formarea ceții.

Tăiere

Înainte de a începe instalarea, taie o bucată de probă din folie pentru a te asigura că ai dimensiunile corecte.
Folosește o unealtă de tăiere ascuțită, cum ar fi un cuțit sau o foarfecă, pentru a obține o tăietură curată.
Evită tăierea foliei direct pe sol sau pe alte suprafețe abrazive.

Instalare

Alege o zi cu temperaturi cuprinse între 15°C și 23°C pentru instalare.
Verifică starea foliei pentru a te asigura că nu este deteriorată sau ruptă.
Asigură-te că structura solarului este curată, uscată și lipsită de muchii ascuțite care ar putea deteriora folia.
Întinde folia uniform pe structură, evitând suprasolicitarea. Folia tensionată excesiv poate fi afectată de vânt.
Fii atent la contactul direct al foliei cu țevile sau profilele din PVC.

Respectând aceste instrucțiuni simple, vei putea instala folia solară corect și te vei bucura de o protecție eficientă a culturilor tale pentru o perioadă mai lungă de timp.

Descoperă pe site-ul nostru și structuri pentru construcția solariilor!

Întreținerea foliei

Curățarea regulată a foliei joacă un rol vital în asigurarea unei transmisiuni maxime a luminii, ceea ce este relevant pentru creșterea optimă a plantelor. Acest lucru implică ștergerea regulată a foliei pentru a îndepărta praful sau murdăria și verificarea periodica pentru a depista eventuale semne de deteriorare sau de uzură. În cazul în care observi deteriorări ale foliei, este benefic să acționezi cât mai repede posibil pentru a evita agravarea daunelor.

Verificarea etanșeității foliei este un alt aspect care nu trebuie neglijat. Asigură-te că nu există scurgeri care ar putea permite pătrunderea apei sau a dăunătorilor în interiorul solarului. Acest proces implică verificarea atentă a marginilor foliei și a punctelor de fixare pentru a te asigura că sunt toate etanșe. În funcție de calitatea foliei de solar alese, aceasta ar trebui înlocuită la intervale regulate pentru a te asigura că își păstrează proprietățile de transmitere a luminii și de izolare.

Prin respectarea sfaturilor din acest ghid pentru montarea și întreținerea foliei solare, vei face o investiție care îți va aduce numeroase beneficii. Folia pentru solar va contribui la reducerea costurilor de energie, la îmbunătățirea confortului și la protejarea culturilor, asigurând o creștere optimă și o recoltă bogată. Selectează modelul dorit de pe site-ul nostru și descoperă alte elemente necesare activității de grădinărit!