Vara este aici și odată cu ea, excursiile cu motociclete și sezonul de curse. Prin urmare, haideți să discutăm despre una dintre principalele activități la motocicleta dvs, pe care nu trebuie să o neglijați în această perioadă. A avea grijă de lanțul motocicletei dumneavoastră este una dintre cele mai simple activități de întreținere și o parte foarte importantă a menținerii motocicletei dumneavoastră în stare funcțională fără probleme. În acest articol vom discuta despre curățarea, degresarea și lubrifierea lanțului.

Ca rezultat al curselor regulate, uleiul leagă de sine praful, nisipul, apa, pietrișul și alte impurități. Uleiul în sine se va usca, iar lanțul va începe să facă zgomote neplăcute, să deterioreze pinionul și poate duce la defecțiuni mai grave.

De ce este necesară întreținerea lanțului?

  • Siguranța pe drum.
  • Prelungirea duratei de viață a lanțului și reducerea costurilor de reparație.
  • Optimizarea performanțelor motocicletei.
  • Pentru avă bucura din plin de fiecare cursă. 

Când trebuie re-lubrifiat lanțul?

Se recomandă lubrifierea în medie la fiecare 500 km. Totuși, această cifră variază în funcție de tipul de motocicletă, de stilul de condus și de condițiile în care conduceți. Dacă conduceți off-road și turați mult motocicleta, atunci scurtați cu siguranță acest interval. În cazul condusului normal pe uscat și pe șosea, puteți rămâne fără probleme la lubrifiere, la fiecare 500-600 km.

Procedură, pregătiri și pe ce trebuie să vă concentrați: 

Pasul 1: Pregătirea

Parcați motocicleta pe un teren plan și asigurați-o folosind un suport, ideal sub roata din spate, sau o platformă de ridicare pentru un acces ușor la lanț. Puneți motocicleta în neutru, astfel încât să puteți întoarce lanțul în timpul curățării și lubrifierii. Dacă este posibil, plasați un recipient de colectare a lichidelor, sau un covoraș sub lanț, pentru a preveni murdărirea podelei, sau a altei suprafețe.  

Pasul 2: Curățarea lanțului

Pulverizați o cantitate suficientă de agent de curățare special pentru lanț. Asigurați-vă că întregul lanț este bine acoperit. Utilizați o perie pentru lanț, sau o perie moale, pentru a curăța bine lanțul. Rotiți manual roata din spate pentru a curăța întregul lanț.

Pasul 3: Clătirea

După curățarea lanțului, clătiți-l cu apă curată pentru a îndepărta orice agent de curățare rămas sau murdăria mică. Puteți folosi un jet ușor de apă, sau un prosop umed, pentru a șterge agentul de curățare.

Pasul 4: Uscarea

Lăsați lanțul să se usuce la aer, sau utilizați un prosop curat, fără scame, pentru a usca manual. Asigurați-vă că nu există umiditate pe lanț înainte de a aplica lubrifiantul.

💡 Sfat: Între curățare și lubrifiere este momentul potrivit pentru a verifica tensiunea corespunzătoare și posibila deteriorare a lanțului. Verificați tensiunea cu ambele roți pe sol și, în mod ideal, cu pilotul pe motocicletă. 

Pasul 5: Lubrifierea lanțului

Aplicați lubrifiant pentru lanțul motocicletei în interiorul lanțului în timp ce rotiți roata din spate. Asigurați-vă că lubrifiantul pătrunde în fiecare parte a lanțului, inclusiv rolele și plăcile laterale. Aveți grijă să nu folosiți prea mult lubrifiant, deoarece lubrifierea excesivă poate atrage murdăria și impuritățile. 

Pasul 6: Ștergerea lubrifiantului în exces

După aplicarea lubrifiantului, utilizați un prosop curat, fără scame, pentru a șterge excesul de lubrifiant de pe lanț. Acest pas ajută la prevenirea surplusului de ulei să murdărească alte părți ale motocicletei.

💡 Sfat: Lubrifierea este ideală, după încălzirea motocicletei, cu lanțul încă cald, lubrifiantul va fi mai flexibil și va pătrunde ușor în toate locurile.