Dacă apare o situație în care aveți nevoie urgentă de energie electrică, merită să aveți pregătit un generator de curent. Nu contează dacă situația se datorează unei furtuni, unui accident de circulație sau unei pene de curent temporare. Dacă aveți un generator de energie electrică (generator electric) în apropiere, vă puteți menține cu ușurință casa, biroul, cabana sau afacerea în funcțiune până când energia electrică este din nou accesibilă.

#1 Ce este un generator de energie electrică și din ce constă acesta?

#2 Ce generator de energie electrică este potrivit pentru dumneavoastră?

#3 Ce este pornirea ușoară și grea a dispozitivelor conectate la generatorul electric?

#4 Ce este reglarea tensiunii?

#5 Care sunt tipurile de generatoare de curent electric?

#6 Sunt generatoarele de energie electrică zgomotoase?

#7 De ce sunt mai bune centralele electrice cu invertor?

#8 Am nevoie de ulei în generatorul electric?

#9 Cu ce fel de generator electric îmi pot încărca laptopul?

#10 Ce pot conecta la generatorul de curent electric?


#1 Ce este un generator de energie electrică și din ce constă acesta?

Un generator electric este un dispozitiv care transformă lucrul mecanic în tensiune electrică. Acesta servește ca sursă de rezervă de energie electrică care poate fi utilizată în locuri în care nu există o conexiune la electricitate (cabane, clădiri, camping etc.) sau în cazul în care există o pană de curent din cauza unei furtuni sau a unui accident etc. Majoritatea generatoarelor electrice sunt compuse din 5 părți de bază, și anume:

- motor cu ardere internă: Combustibilul este injectat în motor, aprins de o scânteie și apoi transformat în energie mecanică.

- alternator: spațiul în care energia electrică este generată din energia mecanică de către rotor și stator.

- demaror: sarcina sa principală este de a porni generatorul electric. Poate fi electric cu o baterie sau mecanic cu un cablu de tracțiune.

- rezervor de combustibil: utilizat pentru depozitare și realimentare continuă. Majoritatea generatoarelor electrice sunt alimentate cu benzină sau motorină. 

- prize: numărul și tipul de prize de pe fiecare unitate de alimentare variază în funcție de model: 12V/240V/380V.


#2 Ce generator de energie electrică este potrivit pentru dumneavoastră?

Generatoarele oferă utilizatorilor o modalitate de a alimenta totul, de la echipamente și sisteme esențiale până la întreaga casă. Mărimea generatorului de care aveți nevoie, depinde de ceea ce doriți să alimentați în cazul în care nu mai aveți curent electric. Dimensiunea generatorului se referă cel mai adesea nu la dimensiunea fizică a dispozitivului, ci la capacitatea sa electrică. Dacă doriți ca frigiderul, aparatul de aer condiționat și un televizor să funcționeze în același timp, puteți determina capacitatea electrică de care aveți nevoie prin însumarea numărului total de wați ai fiecărei sarcini.

Alegerea generatorului de energie joacă un rol esențial. Una dintre greșelile pe care le puteți face atunci când alegeți un generator de curent este să alegeți generatorul cu cea mai mare putere de ieșire, astfel încât să puteți conecta cât mai multe aparate. Dar, făcând acest lucru, uităm, poate din ignoranță, dacă am ales un generator de energie monofazat sau trifazat, de exemplu. Ați putea crede că nu există o diferență prea mare, dar dimpotrivă, contează mult.

Diferența de bază este dacă aveți nevoie de un generator de energie pentru atelier sau de un generator de energie pentru cabană.

Un generator de curent monofazat este ideal pentru utilizarea în casă sau în cabană, deoarece majoritatea dispozitivelor și uneltelor din casă, birou, grădină sau cabană sunt monofazate. Un generator de curent trifazat este folosit mai ales pe șantierele de construcții, unde este necesară o priză de 380V


#3 Ce este pornirea ușoară și grea a dispozitivelor conectate la generatorul electric?

Echipamentele de pornire ușoară necesită o putere de pornire de 2 până la 3 ori mai mare decât puterea de intrare a aparatului (de exemplu, uneltele de mână cu motoare cu colector, luminile, pompele,...). Echipamentele cu pornire grea(de exemplu compresoarele) necesită de 5 până la 6 ori mai multă putere de la unitatea de alimentare decât puterea de intrare specificată a aparatului conectat. Diferența dintre pornirea ușoară și pornirea grea este dată de sarcina de pornire a aparatului conectat la generatorlul electric.


#4 Ce este reglarea tensiunii?

Dacă doriți să adaptați un generator la cerințele dvs. exacte, trebuie să cunoașteți puterea de intrare și tipul de aparate, în special în ceea ce privește fluctuațiile tensiunii de alimentare și natura schimbărilor de sarcină a generatorului (supratensiuni de curent la pornire, supratensiuni de putere în timpul funcționării). Tehnologia de reglare a tensiunii este, cu siguranță, una dintre caracteristicile cheie ale unui generator de energie electrică (în cazul în care generatorul de energie electrică o are).

Reglarea compusă - Este un generator electric cu un transformator compus, în care acest transformator asigură furnizarea de energie electrică la un curent de pornire ridicat chiar și în detrimentul unei scăderi a tensiunii electrice. Un generator cu acest tip de reglare este ideal pentru toate aparatele cu pornire dificilă. Acesta poate fi utilizat pentru a alimenta aparate precum un circular, un aparat de spălat cu înaltă presiune, o pompă etc.

Control capacitiv - Cea mai mică gamă de control pentru centrele de putere, dar suficientă pentru toate uneltele de mână cu motoare cu comutator, lumini, pompe etc. Puterea de intrare a echipamentului conectat poate fi utilizată până la puterea maximă a generatorului electric. În cazul generatoarelor cu acest tip de control, nu este posibilă alimentarea unor dispozitive electronice sensibile, cum ar fi un computer, un telefon etc.

Reglarea AVR - Permite alimentarea cu energie a dispozitivelor electronice moderne și sensibile la distorsiuni de tensiune (electronice fine), cum ar fi calculatoare, televizoare, UPS, pompe etc. Principiul acestei operațiuni este de a menține o tensiune constantă pe toate fazele, indiferent de sarcina instantanee a generatorului. 


#5 Care sunt tipurile de generatoare de curent electric?

Generator de curent monofazat - Este ideal pentru utilizarea în casă, deoarece majoritatea aparatelor din casă, birou sau grădină sunt monofazate.  

Generator electric trifazat - Dispozitivele trifazate sunt folosite mai ales pe șantierele de construcții, unde este necesară o priză de 380V, sau pentru aparate electrice de mare putere cu aplicabilitate industrială

Generatoare electrice cu invertor - surse de alimentare portabile, puternice, mici și silențioase, care alimentează electronice delicate fără riscul de deteriorare (calculatoare, televizoare, UPS, telefoane mobile).

Generatoarele de curent electric pot fi clasificate, de asemenea, în funcție de combustibil. Cele mai frecvente sunt centralele electrice pe benzină. Generatoarele diesel sunt mai puternice și, de obicei, mai zgomotoase, dar printre avantajele lor se numără performanțele ridicate și durabilitatea.


#6 Sunt generatoarele de energie electrică zgomotoase?

Nivelul de zgomot al unității de alimentare variază în funcție de tip și model. Caracteristica "grup electrogen silențios" poate fi atribuită grupurilor electrogene cu un nivel de zgomot de aproximativ 60 dB. Generatoarele mai mari sau mai puternice sunt mai zgomotoase, de obicei în jur de 80-90 dB.


#7 De ce sunt mai bune centralele electrice cu invertor?

Generatoarele cu invertor produc electricitate în trei faze, spre deosebire de generatoarele tradiționale, care extrag energie dintr-o sursă de curent continuu și o transformă în curent alternativ cu ajutorul unor circuite electronice.

Generatoarele cu invertor sunt generatoare mai mici, mai ușoare și mult mai silențioase. Activitățile pe care le puteți face cu acest tip de generator sunt, de exemplu, campingul.

Deși generatoarele cu invertor nu pot produce cantități mari de energie precum generatoarele tradiționale, acestea sunt mai eficiente datorită tehnologiei lor de generare a curentului alternativ. Cu cât generatorul este mai eficient, cu atât se consumă mai puțin combustibil și cu atât rezervorul de combustibil poate fi mai mic. Puterea care poate fi produsă de un invertor variază între 1200 și 4000 de wați.

Generatoarele cu invertor sunt mai scumpe decât generatoarele standard datorită tehnologiei inovatoare pe care o folosesc, a zgomotului și a eficienței economice.

Datorită tehnologiei moderne utilizate în unitățile de alimentare cu invertor, valoarea tensiunii din prizele unității de alimentare este constantă la 230V. Datorită acestui lucru, este posibil să conectați fiecare dispozitiv din categoria electronicelor fine, cum ar fi un computer, un laptop, un televizor,...


# 8 Am nevoie de ulei în generatorul electric?

Datorită dimensiunilor și designului lor, motoarele în doi timpi nu au un sistem de lubrifiere, așa cum este cazul motoarelor în patru timpi. Din acest motiv, este foarte important ca amestecul de combustibil (benzină) să conțină lubrifiant. Prin urmare, motoarele pe benzină în doi timpi au nevoie de benzină diluată cu ulei pentru a funcționa corect. Raportul de diluare diferă în funcție de fiecare mașină și de motorul acesteia, dar cel mai frecvent raport de diluare a benzinei cu ulei este de 1:25. Cu toate acestea, aceste motoare sunt încă utilizate în domeniul horticol ca motocositoare, mașini de tuns iarba, motoferăstraie sau sunt folosite în generatoare de curent.

Raportul de diluare dintre ulei și combustibil este de obicei indicat în locuri precum rezervorul dispozitivului, pe eticheta uleiului, în manualul echipamentului, dar și în descrierea produsului.

De asemenea, este posibil să vă confruntați cu rapoarte diferite de diluție combustibil/ulei la pornire și după pornirea motorului. La pornire, raportul este dat cu mai mult ulei, în timp ce, după pornire, unele echipamente pot da un raport de ulei mai mic. Pentru rodajul motorului este nevoie de aproximativ 3 rezervoare pline de benzină.

Dacă folosiți combustibil fără ulei, motorul se va bloca!

Uleiurile de lubrifiere pentru motoarele în doi timpi sunt de obicei marcate 2T sau M2T. Eticheta producătorului pentru fiecare ulei indică, de asemenea, raportul de diluare recomandat pentru ulei. Dar pregătiți întotdeauna doar atât de mult amestec de combustibil cât știți că veți folosi. Uleiul diluat se degradează rapid în benzină, pierzându-și astfel proprietățile și creând amestecuri secundare nedorite, cum ar fi nămol, lac, substanțe polare care formează un amestec insolubil pe rulmenți, supape etc.

Notă explicativă: Dacă raportul este, de exemplu, 25:1, înseamnă 25 de litri de benzină la 1 litru de ulei.

Megjegyzés: Ha az arány pl. 25:1, ez azt jelenti, hogy 25 liter benzinhez 1 liter olaj tartozik.


#9 Cu ce fel de generator electric îmi pot încărca laptopul?

Vă puteți alimenta laptopul în condiții de siguranță cu ajutorul invertoarelor. Datorită tehnologiei inovatoare, aceste generatoare mențin o tensiune constantă (fără fluctuații) în prize, adică furnizează în mod constant o tensiune de 230V în prize și sunt astfel sigure pentru alimentarea echipamentelor delicate, cum ar fi: laptopuri, computere, televizoare, UPS-uri, telefoane mobile, etc.


#10 Ce pot conecta la generatorul de curent electric?

Cu ajutorul unui generator de curent, probabil că toate aparatele electrice pot fi alimentate. Cu toate acestea, este necesar ca puterea de ieșire a generatorului de energie să fie cel puțin egală cu puterea maximă de intrare a aparatului conectat. Dacă intenționați să conectați mai multe aparate la sursa de alimentare, trebuie să țineți cont de suma wattajelor aparatelor conectate în același timp. De asemenea, trebuie să se țină seama de curenții de pornire ai aparatelor.

Ca exemplu, putem lua un aparat cu un motor electric și o putere de intrare de 1000W, în timp ce puterea de pornire poate dobândi de 5-6 ori mai multă energie decât puterea de funcționare - 6000W. Prin urmare, în acest caz, veți avea nevoie de un generator electric cu o putere de aproximativ 6000W.