Pulbere/granule de echilibrare: Soluția perfectă pentru toate camioanele sau vehiculele mari.

Piatra de temelie a unui condus sigur și confortabil este, în mod clar, o roată echilibrată. Bineînțeles, nu trebuie uitați factori precum rulmenții, pivoții, tijele de direcție și axa generală a vehiculului. Dacă roata nu este echilibrată corespunzător sau dacă echilibrul roții a fost perturbat în timp, toate piesele se uzează mult mai repede, distrugând carcasa sau anvelopa însăși. În zilele noastre, comparativ cu decenii în urmă, granulația/pulberea de echilibrare este folosită destul de frecvent.

Principiul de funcționare al pulberii de echilibrare este simplu.  Atunci când vehiculul este staționar, praful de echilibrare a roților se află pe partea inferioară a anvelopei.  Apoi, atunci când vehiculul atinge o viteză mai mică (25-30 km/h) forțele centrifuge încep să o distribuie în interiorul anvelopei (la viteze mai mici, anvelopa dezechilibrată nu provoacă nicio vibrație, deoarece nu se rotește suficient de repede). Dacă există vreun dezechilibru, pulberea însăși se redistribuie pentru a contracara dezechilibrul. Dacă punctul de dezechilibru se schimbă, se modifică distribuția pulberii. În acest fel, roata se reechilibrează în mod constant, ceea ce are, desigur, un efect deosebit de pozitiv asupra duratei sale de viață.

Cantitatea de pudră de echilibrare și aplicarea acesteia depind direct de tabelele de aplicare care sunt furnizate împreună cu produsul. Cantitatea de pulbere care trebuie aplicată variază în funcție de dimensiunea roții sau a anvelopei.  Aplicarea pe anvelopă este posibilă cu ajutorul unui pahar de măsurare, dar pentru granulație este posibilă și o metodă care utilizează saci speciali. Acesta din urmă se dezintegrează atunci când roata este umflată (sau după câțiva kilometri), fără a pune în pericol în vreun fel interiorul anvelopei. Pulberea (sau granulația) din anvelopă nu trebuie schimbată, ci rămâne în anvelopă pe toată durata de viață a acesteia. Granulația este reutilizabilă, astfel încât, dacă schimbați anvelopa, puteți scoate granulele și le puteți reutiliza.

Pulberea (sau granulația) de echilibrare se utilizează în principal în anvelopele mari folosite de autobuze, camioane, troleibuze etc. Viteza maximă recomandată pentru anvelopele care utilizează nisip/granulat de echilibrare este de 130 km/h, ceea ce este suficient pentru camioane.