Probabil ați observat deja, că piața oferă un număr cu adevărat nesfârșit de solarii de grădinăunele sunt transparente, altele verzi, sau albastre. Știți însă, de ce este așa? În ce condiții ajunge cantitatea optimă de lumină în solar și ce fel de folie, este de fapt cea mai potrivită, pentru cultivare?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să ne gândim, la modul în care funcționează lumina soarelui în cultivare. Pentru că, deși nu putem să percepem clar lucrul acesta, lumina alb inițială, este de fapt refractată, în cele șapte culori ale spectrului de culori: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet. În regulă, și ce este cu asta? 

Este simplu — ar trebui să ne gândim la lumina soarelui, ca fiind unul dintre ingredientele de bază în cultivare. Fără prezența luminii solare, am spera în zadar la un sezon reușit. Afectează direct fazele de fotosinteză, creștere și fotoperiodism (reacția plantelor la alternanța zilei și a nopții) a culturilor. Plantele din latitudinile noastre, primesc cea mai mare lumină solară în luna iunie, iar cea mai mică, în luna decembrie.

Problema este atât lipsa, cât și excesul de lumină

Acum știm cum afectează lumina soarelui plantele. Cu toate acestea, ați întâlnit vreodată faptul că, deși condițiile de creștere ar fi părut ideale la prima vedere, acest lucru nu s-a arătat la recoltă? Problema ar putea fi lipsa, dar și excesul de lumină solară, care în cele din urmă a deteriorat plantele.

În lipsa luminii solare fotosinteza plantelor încetinește, în cele mai rele cazuri, se poate opri complet. Acest lucru determină o distribuție insuficientă a nutrienților către culturi, în urma căreia plantele obosesc și încep să moară. Acest lucru se poate manifesta printr-un timp mai lung necesar creșterii, prin îngălbenirea frunzelor, slăbirea tulpinilor, sau încetinirea înfloririi. 

Cu toate acestea, vă confruntați cu probleme similare și în cazul excesului de radiații solare. S-ar putea să vi se pară, că plantele cresc mai repede în cazul în care primesc mai multă lumină, dar nu vă lăsați păcăliți. În momentul în care limita maximă admisă a radiației solare — deși este foarte greu de definit — este depășită, plantele încep să moară, asemănător ca și în cazul lipsei de lumină. Culoarea frunzelor se schimbă, după un timp acestea putând fi literalmente arse.

Cum trebuie să luptăm împotriva acestor lucruri și ce fel de folie pentru solar trebuie să alegem? 

Folia verde

Amintiți-vă de o culoare din spectrul de lumină despre care am vorbit la început — verde. Iar acum imaginați-vă, că această culoare pur și simplu nu trece prin folia verde. În termeni populari, folia verde „blochează“ accesul razelor solare de culoare verde, în solarul dvs. De ce face lucrul acesta? Ei bine, adevărul este, că plantele se pot descurca foarte bine fără lumină verde. Au nevoie de undele albastre în timpul fazei de creștere și maturare și de unde roșii în faza de înflorire și rod. Cu toate acestea, cele verzi sunt foarte greu de absorbit, dimpotrivă, probabil că nu le vor putea absorbi și vor încerca să le „respingă”.

Dar ce este și mai important, folia verde pentru solar servește ca un fel de scut care împrăștie lumina soarelui pe măsură ce aceasta trece prin el. Datorită acestui fapt lumina este distribuită uniform în solar împiedicând formarea de zone mai calde, sau mai reci. Prin urmare, putem spune că foliile opace, sunt potrivite dacă doriți să creșteți plantele în solar, până la maturitate. Folia de culoare verde, este cea mai eficientă, atunci când nu stă nimic în calea solarului dvs și nimic nu aruncă umbră asupra acestuia. În astfel de cazuri, folia este capabilă să transmită aproximativ 85 — 88 % din lumina soarelui. 

Folia albă pentru solar

Spre deosebire de folia verde, cea albă nu împrăștie lumina în solar, ci o livrează direct. Putem spune astfel, că datorită încălzirii ideale a solului, aceasta afectează semnificativ germinația mai rapidă a semințelor și creșterea plantelor. Cu toate acestea, ea este ideală în cazul în care urmează mai târziu, să transplantați plantele încolțite, la aer liber. Cu alte cuvinte, este deosebit de potrivită pentru cultivarea așa-numiților „starteri”. Chiar și în acest caz, transmisia radiației solare, este aproximativ aceeași, în comparație cu folia verde. Totuși, rețineți că, în cazul foliei albe, unda verde a spectrului de culori, pătrunde și ea în solar.

Ce reiese din toate acestea?

  • Dacă vă numărați printre cultivatorii, care au nevoie de semințe germinate în cel mai scurt timp posibil și în același timp, plănuiți să le transplantați în exterior, orientați-vă către folia albă pentru solar.
  • Dimpotrivă, dacă nu aveți de gând să transplantați și vă mulțumiți și cu germinare mai lentă, dar în același timp doriți un curs mai natural de creștere a plantelor, alegeți folia verde, sau altă folie opacă pentru solar. 
  • Dacă nu vă încadrați în niciuna dintre grupele anterioare, o rezolvare pentru dvs ar putea fi folia combinată, care dispune de un acoperiș opac cu capacitate de împrăștiere a luminii și pereți transparenți. Datorită acestei combinații, vă puteți bucura de o parte din beneficiile ambelor versiuni.