Este sănătoasă, cu puține calorii și va condimenta nu numai supele de casă, ci și bucătăria rece. Mulțumită sfaturilor practice, o poți cultiva fără prea mult efort în propria grădină. Cum să obții gulii care „au suc”, când să plantezi și la ce ar trebui să fii atent, în ghidul de astăzi.

Această legumă tuberoasă, la prima vedere discretă, nu este greu de îngrijit. Poți cultiva gulii în balcon, în grădină, în mini-seră sau solar de grădină . Răsadurile de gulie pot fi cultivate chiar și într-un  ghiveci.

Dacă ești un grădinar începător, vă rugăm să citiți mai întâi instrucțiunile detaliate pentru cultivarea legumelor la domiciliu pe care le-am pregătit pentru tine! 

Cultivarea guliei - la ce să fii atent

Cultivarea guliei nu este un proces dificil, dar este important să cunoști câteva elemente de bază pentru a putea obține cele mai bune rezultate în acest proces. Iată câteva sfaturi pe care să le ai în vedere:

  • Poți planta gulii de la jumătatea lunii aprilie până în mai (în funcție de soi).
  • O gulie mai mare nu este neapărat o garanție a calității. În general, gulia mai mică este mai gustoasă.
  • Gulia se dezvoltă cel mai bine în soluri medii-grele, cu mult humus.
  • Poți folosi îngrășământ natural sau compost pentru a fertiliza gulia.
  • Nu uita să uzi și să sapi în mod regulat. Guliei nu-i place seceta și frigul.
  • Ai grijă când cultivi soiul alb de gulie - dacă uzi prea mult, tuberculii pot începe să se crape.

Alegerea unui soi de gulie

Cele două tipuri cele mai comune ale acestei legume în grădini sunt guliile albastre (care pot fi violet, roșu-violet sau albastru-violet la exterior) și guliile albe (care sunt verde-deschis la exterior). Există trei soiuri principale de gulii pe care le urmărim atunci când plantăm - timpurii, de vară și târzii.

Soiuri timpurii de gulie

Dacă optezi pentru un soi timpuriu de gulie, poți planta semințele încă din februarie. Durata sezonului de creștere al unei astfel de gulii este de 80-100 de zile. 

Atunci când alegi un soi alb timpuriu de gulie, trebuie să te aștepți la o perioadă de creștere de 90-110 zile; ele trebuie plantate la mijlocul lunii aprilie.

Sfatul nostru: Acoperă soiurile timpurii cu un material nețesut după plantare. Acest lucru va oferi protecție împotriva diverșilor dăunători, va crește temperatura generală și va reduce evaporarea apei.

Soiuri de vară de gulie

Pentru soiurile de vară de gulie, semințele se plantează în martie sau aprilie. Durata sezonului de vegetație este de 100-140 de zile. 

Dacă preferi o recoltă mai de vară, alege în schimb gulia albastră (soiurile de gulie albă timpurie nu tolerează temperaturile mai ridicate ale verii). Are o perioadă de vegetație de 110 zile și poate fi plantată în prima jumătate a lunii mai.

Soiuri târzii de gulie

Durata perioadei de vegetație pentru soiurile târzii este de 130-170 de zile. Semințele acestei gulii pot fi plantate la începutul lunii aprilie/mai. Pentru recoltarea de toamnă, poți alege, de asemenea, soiuri timpurii și le poți planta la mijlocul lunii august.

Dacă este necesar, aruncați o privire la ghidul nostru calendaristic pentru cultivarea legumelor individuale.

Cum să plantezi gulii în grădină

După cum am spus deja, guliile sunt plante cu prenteții relativ reduse față de condițiile de mediu; chiar și așa, e important să respecți câteva sfaturi:

  • Alege o locație însorită, cu un sol bine drenat. Solul ar trebui să fie "pregătit" prin fertilizare în toamnă.
  • Se plantează semințele în tufe (2-3 semințe) la o distanță de 10-15 centimetri una de alta în sol. Lăsă o distanță de 30 până la 40 de centimetri între fiecare rând în care așezi semințele.  De asemenea, puteți planta semințele folosind o semănătoare de mână sau și alte accesorii pentru lucrul în grădină.
  • Udă semințele plantate! Nu uita să uzi în mod regulat! Este foarte important ca solul să nu se usuce între timp și ca tuberculii guliei să nu se zbârcească sau să se crape (crăparea poate fi cauzată și de o cantitate mare de apă).
  • Se recoltează soiurile timpurii de gulie împreună cu frunzele atunci când bulbul a ajuns la un diametru de cel puțin 5 centimetri. Soiurile semitimpurii și tardive trebuie recoltate fără frunze.

Cum să plantezi gulii într-un ghiveci

Plantarea guliilor în ghiveci este nu numai posibilă, ci are și rezultate bune, câtă vreme respecți unele reguli de bază:

  • Găsește un ghiveci care să aibă o adâncime și o lățime de cel puțin 30 de centimetri și așează-l într-un loc însorit.
  • Ca și în cazul plantării în grădină, seamănă semințele de gulie în sol, în grupuri (2-3 semințe).
  • Udați semințele cu apă și asigură-te că menții solul umed. 

Recoltarea și depozitarea guliei

Bulbii de gulie sunt de obicei recoltați treptat - prin colectare. Dorești să păstrezi guliile împreună cu frunzele? În acest caz, este important să răcești rapid bulbii pentru ca frunzele să nu se ofilească. Acest lucru este valabil pentru soiurile timpurii. Soiurile de vară și tardive se recoltează fără frunze.

Înainte de depozitare, curăță bine guliile și pune-le într-o cutie într-un loc întunecat și răcoros, de preferință în pivniță. A se păstra la o temperatură de 0-2 grade Celsius și la o umiditate de aproximativ 90%. Dacă le ai deja în frigider, pune-le într-o pungă resigilabilă sau într-un recipient sigilat.

Proprietățile guliei:

  • este o sursă bună de vitamine B, vitamina C, potasiu și fier
  • ajută la prevenirea infecțiilor
  •  conține fibre
  •  consumul de gulie are un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal
  • scade tensiunea arterială

Gulia este o legumă care aduce numeroase beneficii pentru sănătate, ea poate fi cultivată atât în ghiveci, în grădină, în seră sau solar, nefiind o plantă foarte pretențioasă. Chiar și așa, este important să cunoști condițiile de mediu pe care le preferă aceasta, pentru ca munca ta să fie încununată de rezultate de calitate!