Este sănătoasă, cu puține calorii și va condimenta nu numai supele de casă, ci și bucătăria rece. Datorită sfaturilor practice, o puteți cultiva fără prea mult efort în propria grădină. Cum să obțineți gulii care "au suc", când să plantați și la ce ar trebui să fiți atenți, în ghidul de astăzi.

Această legumă tuberoasă, la prima vedere discretă, nu este greu de îngrijit. Puteți cultiva gulii în balcon, în grădină, în mini-seră sau solar de grădină . Răsadurile de gulie pot fi cultivate într-un  ghiveci.

Dacă sunteți un grădinar începător, vă rugăm să citiți mai întâi instrucțiunile detaliate pentru cultivarea legumelor la domiciliu pe care le-am pregătit pentru dumneavoastră. 

Cultivarea guliei - la ce să fiți atenți

 • Puteți planta gulii de la jumătatea lunii aprilie până în mai (în funcție de soi).
 • O gulie mai mare nu este neapărat o garanție a calității. În general, gulia mai mică este mai gustoasă.
 • Gulia se dezvoltă cel mai bine în soluri medii-grele, cu mult humus.
 • Puteți folosi îngrășământ natural sau compost pentru a fertiliza gulia.
 • Nu uitați să udați și să săpați în mod regulat. Guliei nu-i place seceta și frigul.
 • Aveți grijă când cultivați soiul alb de gulie - dacă udați prea mult, tuberculii pot începe să se crape.

Alegerea unui soi de gulie

Cele două tipuri cele mai comune ale acestei legume în grădini sunt guliile albastre (care poate fi violet, roșu-violet sau albastru-violet la exterior) și guliile albe (care este verde deschis la exterior). Există trei soiuri principale de gulii pe care le urmărim atunci când plantăm - timpurii, de vară și târzii.

Soiuri timpurii de gulie

Dacă optați pentru un soi timpuriu de gulie, puteți, planta semințele încă din februarie. Durata sezonului de creștere a unei astfel de gulii este de 80-100 de zile. 

Atunci când selectați un soi alb timpuriu de gulie, trebuie să vă așteptați la o perioadă de creștere de 90-110 zile și trebuiesc plantate la mijlocul lunii aprilie.

Sfatul nostru: Acoperiți soiurile timpurii cu un material nețesut după plantare. Acest lucru va oferi protecție împotriva diverșilor dăunători, va crește temperatura generală și va reduce evaporarea apei.

Soiuri de vară de gulie

Pentru soiurile de vară de gulie, semințele se plantează în martie sau aprilie. Durata sezonului de vegetație este de 100-140 de zile. 

Dacă preferați o recoltă mai de vară, alegeți în schimb gulia albastră (soiurile de gulie albă timpurie nu tolerează temperaturile mai ridicate ale verii). Are o perioadă de vegetație de 110 zile și poate fi plantat în prima jumătate a lunii mai.

Soiuri târzii de gulie

Durata perioadei de vegetație pentru soiurile târzii este de 130-170 de zile. Semințele acestei gulii pot fi plantate la începutul lunii aprilie/mai. Pentru recoltarea de toamnă, puteți alege, de asemenea, soiuri timpurii și le puteți planta la mijlocul lunii august.

Dacă este necesar, aruncați o privire la ghidul nostru calendaristic pentru cultivarea legumelor individuale.

Cum să plantați gulii în grădină

 • Alegeți o locație însorită, cu un sol bine drenat. Solul ar trebui să fie "pregătit" prin fertilizare în toamnă.
 • Se plantează semințele în tufe (2-3 semințe) la o distanță de 10-15 centimetri una de alta în sol. Lăsați o distanță de 30 până la 40 de centimetri între fiecare rând în care așezați semințele.  De asemenea, puteți planta semințele folosind o semănătoare de mână.
 • Pre rýchly a správny výsev použitie dreptar de semănat
 • Udați semințele plantate cu apă. Nu uitați să udați în mod regulat. Este foarte important ca solul să nu se usuce între timp și ca tuberculii guliei să nu se zbârcească sau să se crape (crăparea poate fi cauzată de o cantitate mare de apă).
 • Se recoltează soiurile timpurii de gulie împreună cu frunzele atunci când bulbul a ajuns la un diametru de cel puțin 5 centimetri. Soiurile semitimpurii și tardive trebuie recoltate fără frunze.

Cum să plantezi gulii într-un ghiveci

 • Găsește un ghiveci care să aibă o adâncime și o lățime de cel puțin 30 de centimetri și așează-l într-un loc însorit.
 • Ca și în cazul plantării în grădină, semănați semințele de gulie în sol, în grupuri (2-3 semințe).
 • Udați semințele semănate cu apă și asigurați-vă că sunt udate în mod regulat. Puteți începe recoltarea atunci când bulbii au un diametru de cel puțin 5 centimetri.

Recoltarea și depozitarea guliei

Bulbii de gulie sunt de obicei recoltați treptat - prin colectare. Doriți să vă păstrați guliile împreună cu frunzele? Apoi, este important să răciți rapid bulbii pentru ca frunzele să nu se ofilească. Acest lucru este valabil pentru soiurile timpurii. Soiurile de vară și tardive se recoltează fără frunze.

Înainte de depozitare, curățați bine guliile și puneți-le într-o cutie într-un loc întunecat și răcoros, de preferință în pivniță. A se păstra la o temperatură de 0-2 grade Celsius și la o umiditate de aproximativ 90%. Dacă le aveți deja în frigider, puneți-le într-o pungă resigilabilă sau într-un recipient sigilat.

Proprietățile guliei:

 • este o sursă bună de vitamine B, vitamina C, potasiu și fier
 • ajută la prevenirea infecțiilor
 •  conține fibre
 •  consumul de gulie are un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal
 • scade tensiunea arterială