Usturoiul nu îl sperie doar pe Dracula! Este un aliment super sănătos și vindecător pe care ar trebui să-l ai mereu la dispoziție în bucătărie. Cel mai bun lucru este că puteți crește 10-12 culturi dintr-un singur usturoi. Este o legumă foarte eficientă și simplă, care se dezvoltă perfect în grădină. Învață cum să crești usturoi în grădina ta! Sfaturile noastre generale de cultivare le găsiți în articolul Cultivare pentru începători.

Beneficiile usturoiului

  • Usturoiul este un antibiotic natural și este numit un superaliment.
  • Conține alicină: acesta este un amestec care se formează în timpul încolțirii și măcinarii usturoiului. Ajută la ameliorarea unui număr de probleme de sănătate, precum și la combaterea tulburărilor grave, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
  • este eficient în eliminarea tulpinilor de bacterii, inclusiv E. coli, Staphylococcus și salmonella. E

    Dăunătorii cauzează rareori probleme la creșterea usturoiului, deoarece usturoiul în sine este un repelent natural pentru dăunători! De asemenea, poate ține furnici, țânțari, căpușe, muște și alte insecte la o distanță suficientă.

     

    Când să plantezi usturoi?

    Este cultivat în mod tradițional în cele mai scurte zile ale anului și se recoltează în cele mai lungi zile ale anului. Dar dacă aveți un solar, nu mai trebuie să așteptați anotimpurile. Puteți afla cum să plantați usturoi toamna, iarna sau primăvara direct în secțiunea noastră Cultură - Un calendar practic și clar pentru cultivarea legumelor.

    Toamna târzie

    În general, usturoiul poate fi plantat fie la sfârșitul toamnei, chiar înainte de debutul iernii și a înghețurilor, fie la începutul primăverii după dezghețarea solului. Plantarea usturoiului este de obicei recomandată la începutul lunilor octombrie și noiembrie. Apoi usturoiul are suficient timp să prindă rădăcini, dar nu prea mult timp pentru a germina. Plantarea de toamnă devreme ar putea face ca usturoiul germinat să fie distrus de îngheț și cu siguranță ar afecta cantitatea de recoltă. Soiurile de usturoi de toamnă se recoltează apoi destul de devreme - deja în iulie, astfel încât vara să te poți bucura de usturoi proaspăt și, în plus, vei avea spațiu liber pe câmp după recoltare, unde poți planta și alte plante sănătoase.

     

    Primavara timpurie

    Cu toate acestea, dacă nu aveți nevoie de acest „plumb” atunci când creșteți usturoiul, puteți alege să plantați usturoi la începutul lunilor februarie și martie. Plantarea ulterioară în luna aprilie reduce semnificativ cantitatea de culturi pe care o veți recolta din astfel de plantare toamna.

    Unde să plantezi usturoi?

    Plantarea usturoiului într-un solar

    Cultivarea usturoiului este surprinzător de ușoară, deoarece usturoiul este una dintre cele mai solicitante culturi pe care le puteți produce într-o seră sau în grădină. Usturoiul aparține categoriei de culturi numite ceapă/praz. Diferite soiuri necesită condiții diferite, dar baza clară pentru toate acestea este o mulțime de nutrienți organici și lumina soarelui.

     

    Știați că trebuie să aveți grijă la acest lucru atunci când plantați usturoi?

    Principii generale de cultivare într-un solar, sfaturi privind condițiile potrivite sau informații despre dăunători găsiți în secțiunea noastră de blog. Când vine vorba de usturoi, ar trebui să fiți atenți unde îl plantați. Alegerea unui loc potrivit depinde și de ce culturi au fost cultivate pe loc în ultimii ani.

    Asigurați-vă că nu plantați usturoi acolo unde au fost plantați bulbi (inclusiv usturoi) în ultimii patru ani. După patru ani de creștere a aceleiași culturi, solul este într-adevăr epuizat și trebuie lăsat să se odihnească, ceea ce se reflectă și în scăderea recoltelor. Este ideal să alegeți un loc în care au fost cultivate în sezonul precedent culturi nepretențioase precum culturile de iarnă, măzică, muștar, sfeclă sau legume cu frunze. Și rețineți că nu este indicat să creșteți usturoiul lângă ceapă pentru ca eventualele boli să nu se transmită între ele.

    Cerințe de sol

    Temperatura solului ar trebui să fie între 4 și 10 ° C. Prin urmare, puteți crește usturoiul într-un solar tot timpul anului dacă aveți o sursă de căldură.

    Usturoiul este o cultură de rădăcină, așa că preferă solul bogat în vrac sau solul argilos cu o valoare a pH-ului de 6,5 până la 7,0. Puteți verifica acest lucru cu un test de sol. Acesta va măsura ce nutrienți sunt în sol înainte de a planta planta.

    Cerințe de iluminare

    Usturoiul necesită multă lumină solară. Înainte de plantare, asigurați-vă că zona selectată oferă suficientă lumină. Dacă folosiți rafturi, nu îl puneți la cel mai de jos nivel.

    Doar urmați acești 4 pași simpli:

    Separați cățeii de usturoi de capul proaspăt: Nu deteriorați cățeii din mijloc unde se fixează pe bază. Cel mai simplu și mai blând mod de a împărți capul de usturoi în căței este să împărțiți cu grijă capul cu degetele. Dacă baza este distrusă, nu va evolua. De asemenea, trebuie să folosiți un cap de usturoi sănătos. Caței de usturoi separați pentru plantare nu trebuie curățați, dimpotrivă, asigurați-vă că fiecare cățel își păstrează pielea.

    Împingeți fiecare cățel de usturoi în sol: cât de adânc să plantezi usturoi? Adâncimea ideală este de aproximativ opt centimetri. Îndreptați vârfurile ascuțite în sus și partea rădăcină în jos. Direcția este foarte importantă deoarece afectează semnificativ randamentul culturilor. Dacă un cățel de usturoi este plantat culcat, cantitatea de recoltă crescută este redusă. Dacă nu împingi cuișoarele, ci doar le salvezi, vei culege randamentul posibil. Un alt factor important care afectează cantitatea de usturoi recoltat este densitatea cățelului plantat. Trebuie să fie în rânduri la aproximativ 30 de centimetri unul de celălalt, iar pe rândurile individuale, așezați la aproximativ 15 cm. Desigur, este întotdeauna indicat să verificați aceste distanțe în ceea ce privește soiul de usturoi cultivat.

    Acoperiți cățeii de usturoi cu mulci: Păstrați mulci organic, cum ar fi frunze uscate sau fân. Ajută la hrănirea plantelor, menținând în același timp solul rece și umed.

    Tratează căței de usturoi sau adaugă compost: Fertilizează în mod repetat chiar înainte ca capetele să înceapă să înmugurească sau dacă observi îngălbenirea frunzelor.

     

    Sfaturi și trucuri pentru cultivarea usturoiului

    • Plantați căței mai mari de usturoi. Cei mai mici ocupă la fel de mult spațiu ca bucățile mai mari dintr-un „pat de semințe”, dar produc capete mult mai mici.
    • Dacă urmează să semănați din nou usturoi după recoltare, adunați unele dintre cele mai mari și mai bine formate capete.
    • Modul de a asigura o recoltă bogată este să crești usturoi într-un loc în care va avea lumina regulată a soarelui.
    • Usturoiul este cultivat de obicei în sol curat, fără buruieni, așa că este necesar să cultivați solul chiar înainte de plantare, cu excepția cazului în care alegeți tăvi de pre-cultivare pentru semințe într-o plantă de folie. Separați cățeii de usturoi chiar înainte de plantare, de preferință în 24 de ore pentru a preveni uscarea nodulilor rădăcinilor. Cuișoarele prind rădăcini mai repede.
    • Nu folosiți ca material săditor usturoiul achiziționat de la un magazin alimentar. Este posibil să nu fie soiuri potrivite pentru zona dvs. și majoritatea sunt tratate pentru o perioadă de valabilitate și o perioadă de valabilitate mai lungă, ceea ce înseamnă că înrădăcinarea va dura mult mai mult.
    • Când usturoiul începe să înflorească, tăiați lăstarii, deoarece lăsarea lor poate provoca tuberculi mai mici.

    Probleme frecvente cu creșterea usturoiului

    Usturoiul nu crește pe deplin atunci când trebuie să concureze cu alte plante, așa că asigurați-vă că nu există buruieni în jurul lui.

    Putregaiul alb este o ciupercă care poate lovi usturoiul într-un mediu rece. Atacă părțile inferioare ale rădăcinilor și frunzelor. Se poate rezolva prin întoarcerea culturilor.

    Acarienii din capete dăunează rar usturoiul. Se hrănesc cu baze și capete tulpini. Dacă doriți să ucideți acești acarieni, poate doriți să continuați rotația culturilor.

    Uneori și păsările pot fi o problemă. Ele pot distruge răsadurile, lăstarii de usturoi și frunzele. 

    Cerințe de irigare

    Dacă solul este uscat, pur și simplu udați-l (aproximativ la fiecare patru zile). Nu turnați niciodată apă pe coroane. Reduceți intensitatea irigării atunci cand nu mai produce frunze proaspete și capul începe să se dezvolte.

     

    Recoltarea și depozitarea usturoiului

    Un semn distinctiv este observarea coroanelor galbene înainte ca acestea să se usuce complet. Capetele sunt coapte atunci când majoritatea frunzelor agățate devin maro, dar acest lucru depinde de soiul cultivat. Când frunzele devin maro, încep să cadă. Colectați înainte ca toate frunzele să cadă sau când planta are patru până la cinci frunze. Copte, nu te retrage! Calendarul nostru vă va ajuta să vă găsiți momentul potrivit pentru colectare.

     Nu trebuie să fie prea umed în timpul colectării și trebuie zdrobit ușor. Amintiți-vă că recoltarea nesăbuită poate deteriora o recoltă de usturoi de calitate. Folosiți o cazma, o furcă sau o lopată pentru a săpa pentru a ridica capul de pe sol și apoi trageți-l afară.

    Curățați usturoiul astfel ales din argilă grosieră și lăsați-l să se odihnească într-un loc aerisit. După aproximativ o săptămână, tăiați rădăcinile și scurtați tulpinile pentru a putea fi legate în stive.

    Agățați stivele legate într-un loc uscat, întunecat, dar aerisit. O astfel de procedură va asigura coacerea și uscarea corespunzătoare a usturoiului, ceea ce este important pentru nutrienți, gustul și longevitatea culturii depozitate.

    Este recomandabil să scurtați treptat tulpina de aproximativ două ori în timpul procesului de uscare. După trei până la patru luni de uscare, puteți scurta complet tulpinile și puteți păstra usturoiul într-un loc uscat și întunecat într-un coș sau cutie la o temperatură scăzută constantă.