Cum să cultivi praz

Salutați-l pe fratele mai mare al cepei - prazul. Este considerabil mai gros decât ceapa, cu o lățime cuprinsă între doi și șapte centimetri și o înălțime de aproximativ două ori mai mare. Dar poartă exact aceeași ținută, deși într-o mărime mai mare.
Prazul este o legumă gustoasă, ușor de cultivat, dar care necesită timp și atenție - de obicei, se însămânțează într-un "pat de însămânțare" într-un solar de grădină, apoi se mută în locația finală câteva luni mai târziu. Plantați semințele primăvara și veți recolta din toamnă până la sfârșitul iernii. Sunteți gata să pătrundeți în lumea fascinantă a prazului? În acest articol veți găsi informațiile de bază de care veți avea nevoie. De asemenea, vă oferim o prezentare generală simplă a cultivării legumelor în articolul nostru util privind calendarul de plantare.
Scurt istoric al prazului
- Prazul este originar din estul Mediteranei și din Orientul Mijlociu. A fost cultivat în Egipt cu peste 4000 de ani în urmă și a fost savurat de muncitorii care au construit piramidele.
- A fost preferat și de împăratul Nero, care îl mânca aproape zilnic pentru a-și întări vocea.
- Se crede, de asemenea, că medicul grec Hipocrate a prescris această legumă ca leac pentru sângerările nazale.
- Prazul apare în ceea ce se crede a fi prima carte de bucate din lume, „Apicius de re Coquinaria“ ("Despre gătit"), compilată la Roma în secolele IV-V. Culegerea de rețete conține mai multe rețete de praz, dintre care majoritatea nu îl prezintă precum un condiment pentru alte mâncăruri, ci ca o legumă care poate fi savurată ca atare.
- Se crede că această legumă a fost răspândită în Europa și în insulele britanice de către romani. Coloniștii europeni au dus această legumă si în America de Nord.
Soiuri de praz:
- Prazul de vară – este mai timpuriu, are o dezvoltare rapidă, mai multe frunze și o parte albă mai lungă. Cu toate acestea, nu este foarte rezistent la frig.
- Prazul de iarnă – are o dezvoltare mai lungă, o tulpină mai scurtă, dar mai groasă și este rezistent la îngheț. Este mai răspândit în zona noastră
Când se plantează prazul?
Prazul poate fi plantat în solarul de grădină la începutul anului. Este recomandabil să îl transplantăm în aer liber în lunile aprilie și mai. Astfel, veți putea recolta prazul de la sfârșitul verii până în decembrie.
Unde se plantează prazul?
Prazul nu este foarte pretențios din punct de vedere al condițiilor climatice. Preferă solurile argiloase sau argilo-nisipoase humice. Prazul preferă un sol bogat, bine permeabil, cu un pH între 6,0 și 7,0. Acestea au nevoie de cel puțin opt ore de lumină solară puternică pe zi. Multe soiuri au nevoie de un sezon de creștere lung, de 120-150 de zile, dar soiurile mai noi pot avea nevoie de doar 90 de zile pentru a ajunge la maturitate.
Planta se înrădăcinează la o adâncime de 30-80 cm. Este destul de intensiv în nutrienți, așa că se recomandă să fie fertilizat în timpul sezonului de creștere cu compost sau, chiar mai bine, cu îngrășământ lichid.
Cum se plantează prazul?
- Din semințe
- Plantați semințele în interior (de ex. solarul de grădină) în ghiveci sau ca răsaduri. Răspândiți semințele pe un amestec bogat pentru ghiveci.
- Acoperiți-le cu o cantitate mică de pământ (răsadurile vor fi gata de transplantare atunci când vor avea o înălțime de aproximativ 20-24 cm).
- Când sunteți gata de transplantare, scoateți răsadurile din ghiveci și separați-le ușor.
- În solul pregătit, faceți găuri înguste, care să fie cam la jumătatea înălțimii răsadurilor, de la rădăcină până în vârful tulpinii. Plantați la o distanță de aproximativ 10 cm între ele, în rânduri distanțate la 35 cm. Găurile trebuie să fie înguste, cu un diametru de cel mult un inch.
- Așezați răsadurile în găurile din pământ.
- Umpleți găurile cu apă, dar nu le umpleți cu pământ. Solul se va slăbi treptat, permițând ca prazul să se umfle până la un diametru mai mare pe măsură ce crește.
- Din butași
De asemenea, puteți porni o nouă plantă de la o bucată înrădăcinată la capătul tulpinii de praz.
- Pur și simplu tăiați și folosiți partea de sus, lăsând la capăt cel puțin trei centimetri de tulpină cu rădăcinile intacte.
- Puneți această bucată într-o cană, adăugați apă pentru a acoperi aproximativ jumătate din tulpină, așezați-o la o fereastră însorită și în curând veți avea mai multe plante verzi.
- Odată ce partea de sus începe să arate o creștere nouă de cinci până la cinci centimetri, o puteți planta în grădină.
Sfaturile noastre despre cum să cultivăm prazul:
- Nu uitați să îl udați suficient, mai ales atunci când nu plouă. Alternativ, lăsați-l în apă pentru a continua să crească și culegeți prazul direct de pe pervazul ferestrei!
- Pentru a obține un praz alb și frumos și lung, asigurați-vă că îl acoperiți în mod regulat.
- Pentru a obține o recoltă de cea mai bună calitate, dați prazului multă apă, mai ales la începutul sezonului de creștere.
- Este o cultură de linia a doua și crește bine în straturile în care ați cultivat cartofi sau castraveți anul trecut.
- Păstrați zona de creștere bine acoperită cu mulci.
- Partea albă a prazului este cea mai potrivită pentru gătit și consumat, deoarece este moale și mai puțin fibroasă decât partea verde. Prin urmare, grădinarii sapă adesea pământ în jurul arborelui pentru a împiedica această parte a plantei să producă clorofilă și să se înverzească.
Bolile și dăunătorii
Din păcate, prazul este afectat de mai multe specii de insecte și de mai multe specii de ciuperci.
Lyriomyza
Aceste muște mici sunt în general galbene, gri închis sau negre, sau o combinație a celor două. Acestea lasă urme subțiri, albe, în zigzag, pe frunze. De asemenea, este posibil să vedeți pete albe pe frunze. Musca își depune ouăle în frunză, iar larvele se hrănesc în interiorul frunzei. Folosiți ulei de neem pentru a elimina acești dăunători.
Musca de ceapă (Delia antiqua)
Micile larve albe ale acestei muște cenușii ies din ouăle depuse pe porii frunzelor sau în sol și apoi se îngroapă în plantă. Acestea cresc până la aproximativ o jumătate de centimetru în lungime și folosesc cârlige de hrănire pentru a sfâșia planta.
Prazul poate fi afectat de o serie de specii de ciuperci, toate putând fi tratate cu un fungicid comercial. O bună circulație a aerului și tehnici adecvate de plantare și de udare, precum și îndepărtarea cu atenție a buruienilor din straturi, pot contribui la protejarea plantelor dumneavoastră.
Când se recoltează?
Prazul poate fi recoltat ori de câte ori atinge dimensiunea dorită. Spre deosebire de ceapă și de eșalotă (hașma), vârfurile de praz nu mor atunci când planta ajunge la maturitate, așa că nu vă puteți baza pe această caracteristică. Păstrați prazul într-o pungă de plastic etanșă în sertarul frigiderului; se va păstra proaspăt timp de aproximativ o săptămână.
De asemenea, puteți congela aceste legume. Se spală bine, se taie și se căleste timp de un minut în apă clocotită. Albirea ajută legumele să-și păstreze culoarea și nutrienții și distruge enzimele care pot provoca alterarea. Scurgeți, uscați și puneți feliile albe în pungi de congelare de plastic cu fermoar pentru depozitare. Acestea trebuie păstrate timp de trei până la patru luni.
Rețete și idei pentru gătit
Această legumă este bogată în mangan, vitamina C, fier, acid folic și vitamina B6.
Curățați bine prazul înainte de a-l adăuga în rețetă. Căutați murdăria dintre straturile albe și asigurați-vă că le îndepărtați pe toate. Este posibil să fie nevoie să tăiați prazul pe lungime și să îl înmuiați puțin în apă rece înainte de a-l clăti bine. Un alt mic detaliu este că, atunci când gătești cu praz, trebuie să folosești doar părțile albe și verde deschis. Tăiați frunzele de culoare verde închis și adăugați-le la compost.
Pe lângă utilizarea prazului în salate, este foarte popular să se folosească supe. Poate cea mai faimoasă rețetă este supa de cartofi și praz.