Cum să cultivați legume în grădină + sfaturi pentru legume nepretențioase

Legumele cultivate acasă, nici măcar nu pot fi comparate cu cele din supermarket – cu asta suntem de accord cu toții. Cu toate acestea, știți cum să cultivați correct legumele în grădină, astfel încât acestea să vă facă fericiți în bucătărie?

Poate până acum v-a fost frică să plantați propria cultură de legume, sau poate pur și simplu nu v-a reușit. Nici o frică. Indiferent dacă este primul, sau al zecele dvs sezon de grădinărit, sfaturile noastre vă vor ajuta să vă atingeți obiectivul dorit – legume suculente și pline de vitamine. Ajunge doar să găsiți răspunsurile la întrebările dvs:

Unde cultivați legumele?

Probabil ați auzit deja, de cazuri în care, legumele din grădină s-au ofilit, sau au putrezit. Dar nu vă faceți griji, în mare parte acest lucru este cauzat de alegerea greșită a locului de plantare. Desigur, fiecare specie, ar propriile condiții specifice, care trebuie verificate înainte de plantare. În general, însă, legumelor le plac valorile echilibrate ale luminii solare și ale umidității.  Nu este potrivită plantarea în locuri care sunt acoperite de umbră toată ziua. De asemenea aveți grijă să plantați întotdeauna aproape de sursele de apă, de unde plantele își pot trage necesarul de apă, destul de ușor. Este ideal să plantați legumele într-un loc însorit, dar plantele ar trebui să aibe și un aport adecvat de umbră în timpul zilei.

Ce fel de legume ar trebui să cultivați?

Încă înainte de plantare, ar trebui să vă gândiți, ce fel de legume doriți să cultivați. La unele dintre ele s-ar putea să le meargă bine în grădina dvs, altora mai puțin. Totul depinde de calitatea și tipul solului din grădina dvs. De asemenea, ar trebui să țineți cont de dimensiunea suprafeței pe care sunteți dispuși să o rezervați pentru cultivarea legumelor. Dacă spațiul este limitat, alegeți legume mai mici, cum ar fi morcovii, sau ceapa. Dacă aveți suficient spațiu, nu ezitați să plantați roșii, sau dovleci. Creativitatea nu are limite. Nu uitați însă de preferințele și gusturile dvs. Puteți crește dovleci frumoși, dar dacă vor rămâne neutilizați în casa dvs, va fi doar o pierdere de timp.

Cultivarea în ghiveci, sau plantarea direct în pământ?

Când veți începe să cultivați legume, vă veți da repede seama, că totul se leagă cu tot. Așadar, dacă veți subestima un factor, vă poate costa toată recolta.  Prin urmare, este necesar să vă gândiți dinainte la modul în care veți cultiva legumele. Aveți acasă ghivece pe care nu le folosiți? Plantați în ele legume mai mici, cum ar fi usturoiul, sau ridichile. Dacă doriți să cultivați cantități de legume mai măricele, luați în considerare achiziționarea unui container pentru cultivare. Dar rețineți, că cel mai bine este să cultivați legumele direct în grădină. Deci, dacă aveți ocazia, plantați legumele direct în pământ. Vă vor răsplăti cu un gust și o prospețime inconfundabile.

Când să culegeți recolta de legume?

Dacă ați asigurat legumele cu condiții suficiente, necesare pentru o creștere adecvată pe parcursul întregului sezon de vegetație, puteți aștepta cu nerăbdare o recoltă suculentă. Cu toate acestea, recoltarea efectivă a legumelor, va depinde de mai mulți factori. Unele specii se coc mai devreme, altele mai târziu. În cazul ardeilor, sau a roșiilor, determinarea corectă a timpului de recoltare este relativ simplă și este sufficient contactul visual cu planta și fructul. În cazul legumelor rădăcinoase, cultivate sub pământ, poate fi ceva mai dificil. Este ideal să vă notați datele recomandate de recoltare, imediat după plantare, pentru a preveni recoltarea timpurie, sau târzie. Acordați atenție sporită mai ales celor cu recoltare târzie. Se poate întâmpla ca legumele să-și piardă suculența și gustul, dacă sunt ținute în pământ mai mult decât este indicat.

Legume ușor de cultivat

Vă gândiți să vă începeți cariera în cultivarea legumelor? Pentru început ar trebui să alegeți legumele mai puțin pretențioase. Dacă reușiți să le cultivați correct, puteți trece cu ușurință la ”nivelul următor” anul viitor. Rețineți însă, că mai puțin înseamnă mai mult în acest caz. Dacă nu aveți suficientă experiență în cultivare, concentrați-vă pe anumite specii nepretențioase și nu experimentați inutil.

Ardei, roșii

Probabil, nu există grădinar în lume, care să ignore cultivarea ardeilor și a roșiilor. Mai ales într-un moment, în care poate alege literalmente ce soi să planteze în grădină. Doriți să cultivați ardeiul galben? Sau mai degrabă cel roșu? C ear fi să încercați ceva mai tare și să cultivați ardei chilli? Nimic din toate astea nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru dvs. O cantitate rezonabilă de lumină solară și umiditate va fi suficientă. Pentru ca ardeii dvs să crească correct, nu uitați să îi sprijiniți cu araci. Printre altele, veți preveni și distrugerea frunzelor de către dăunătorii de grădină.

Preferați roșiile? Nici o problemă. Fie că vor fi roșii clasice, roșii cherry, sau chiar dacă decideți să încercați roșiile galbene, cu siguranță acestea nu se vor pierde în bucătăria dvs. Și în acest caz, este valabil faptul, că ar trebui să luați în considerare creșterea corectă. În momentul în care tufele de roșii încep să crească în înălțime, sprijiniți-le cu araci. Nu vă faceți griji inutile cu privire la materialul aracilor, aceștia pot fi și bucăți de lemn neutilizate, precum și mânerul unui mop vechi. Cu toate acestea, în cazul roșiilor aveți grijă, să nu suprapuneți în mod semnificativ tufele individuale. În caz contrar, acest lucru poate împiedica creșterea corectă a fructului.

Rădăcinoasele

Vă place să preparați supe? Sau sunteți iubitori de garnituri și salate din legume? În cazul acesta, din grădina dvs nu ar trebui să lipsească rădăcinoasele. Morcovii și pătrunjelul, sun o alegere ideală pentru grădinarii începători.  Împreună cu acestea veți aduce în bucătăria dvs și o cantitate bună de vitamine A, B, C, E, H, minerale, printre care fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, dar și ulei esențial și mangan. Cultivarea acestor rădăcinoase nu este deloc pretențioasă. Aveți grijă însă, să plantați rădăcinoasele direct din semințe. În marea majoritate a cazurilor, plantarea din răsad nu este indicată.

Salata

Potrivit surselor istorice, aceasta se bucură de popularitate de peste 4000 de ani. Așadar, de ce nu ați reuși și dvs să o cultivați? În fond și la urma urmelor, cea mai mare atenție, va trebui să îi acordați acesteia, imediat după plantare. Exact atunci, salata va avea nevoie de cea mai mare umiditate. Apoi însă își va vedea singură de propria creștere, până în momentul în care va constitui o bucurie în farfuriile dvs. Avantajul salatei este posibilitatea de a o cultiva din răsaduri pre-crescute, sau prin plantare directă. Depinde de dvs ce opțiune alegeți.

Mai multe sfaturi privind cultivarea

Acum deja știți ce, când și cum să cultivați. Nu uitați însă, să îngrijiți correct plantele. Un furtun de grădină potrivit, vă poate simplifica incredibil efortul în timpul udării plantelor, datorită acestuia veți evita durerile de spate provocate de căratul apei în diferite recipiente. Din grădina dvs nu ar trebui să lipsească, de asemenea, dispozitivul solar împotriva cârtițelor, care vă va crește șansele de a obține o recoltă de succes. Vă faceți griji și din cauza dăunătorilor de grădină? Nici asta nu este o problemă. Alegeți propria pompă de stropit și protejați-vă plantele de vizitatorii nedoriți.