Salata verde este planta perfectă pentru plantare în solar de grădină al Dvs. Acestei plante cu frunze verzi îi place un mediu răcoros. Prin urmare nu este nevoie să încălziți solarul/seară la fel de mult ca pentru alte plante. Această legumă, potrivită pentru mediile mai reci, crește în diverse forme și vă oferă nutrienți în timpul sezonului. Salata verde este bogată în acid folic, mangan vitaminele A, C, K și fibre. Este folosită ca parte a multor salate, deși bucătarii din întreaga lume o folosesc și la supe, wrapuri și sandvișuri. Sfaturi pentru începătorii de cultivare în solar pot fi găsite aici. Să aruncăm o privire cum puteți crește salata verde în solar! 

Există o mare varietate de tipuri de salate. Cu toate acestea le clasificăm împreună în categoria de salate sau legume cu frunze verzi. Cultivarea salatelor are în general caracteristici similare. Alegerea varietății se bazează în primul rând pe ceea ce îi place cuiva mai mult. Tipurile individuale de salate diferă ca formă, culoare dar mai ales ca gust. Principiile generale privind cultivarea salatelor pot fi găsite mai jos, pentru a vă ușura selecția și pentru a vă ajuta să găsiți momentul cel mai potrivit pentru însămânțare, plantare și recoltare, aruncați o privire la Calendarul nostru de creștere a legumelor.

Plantarea salatei în solar de grădină

  • Plantarea în sol: Semănați semințele de salată imediat ce solul este viabil, de preferință cu una sau două săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară, deși puteți începe ceva mai devreme deoarece condițiile din seră oferă o protecție adecvată împotriva intemperiilor.
  • Semănatul în tăvi sau recipiente pentru semințe: Răspândiți semințele pe pământul din tavă. Apoi acoperiți semințele cu un strat subțire de pământ împingândul ușor cu degetele în jos.
  • Semințele pot fi semănate în rânduri, care sunt la o distanță de 30 cm între ele, iar pe rând semințele ar trebui să fie 10-40 cm. Distanța depinde și de soi. De exemplu distanța preferată pentru salata verde este de 20 cm în timp ce soiurile sălbatice prosperă atunci când sunt plantate la 20-40 centimetri una de cealaltă.
  • Semințele le acoperim cu pământ cu o grosime de aproximativ 1 centimetru și udăm cu apă. Pentru a asigura o germinare adecvată temperatura solului ar trebui să fie în intervalul 18 până la 21 grade Celsius.

Sfaturi și trucuri

  • Pentru cultivarea salatei în seră pe timpul întregului an veți avea nevoie de metode artificiale cum ar fi, încălzirea sau răcirea
  • Solarul dvs. poate avea sistem de ventilare. Care poate fi reglat în funcție de temperatura exterioară.
  • Deși zăpada poate să nu fie dăunătoare pentru salată, nu o expuneți la frigul uscat deoarece acesta ar putea să o deterioreze.
  • Cultivarea usturoiului sau a arpagicului în apropierea salatei va facilita controlul apariției afidelor.
  • Accesul în siguranță la energia electrică este foarte important. Vă puteți împiedica de unele prelungitoare necesare pentru alimentarea unor surse artificiale de căldură și lumină.

Probleme curente

Salata verde este predispusă la unele probleme comune, cum ar fi atacurile urechelnițelor, larvelor sau afidelor. În oferta noastră găsiți diferite pulverizatoare, este suficient doar să alegeți. Și rozătoarele sau iepurii pot face multe daune, dar avem o soluție și pentru asta. Alegeți dintre repelentele noastre împotriva dăunătorilor.

Frunzele de salată adultă se amărăsc, devin lemnoase și pot putrezi rapid, verificați-le zilnic.

Înainte de a deveni căldura prea mare, acoperiți salata verde cu plasă de umbrire, care întârzie tendința de uscare a plantelor și prelungește astfel recolta până târziu în vară.

Cerințe de temperatură pentru cultivarea salatei

Pe timpul întregii zile mențineți temperatura în solar/seră 10 până la 21 grade Celsius. Dacă se încălzește afară, deschideți ușa, pentru a se răci temperatura din interior. Temperatura optimă seara este între 7 până la 12 grade Celsius. Salata poate rezista pe perioade scurte la o alternare de 2 grade Celsius, mai ales dacă este protejată în interiorul solarului. Timp de câteva zile la o temperatură de 32 de grade, salata verde ar fi împovărată, dar probabil nu o va distruge. Pe perioadele cu o temperatură mai mare mențineți umiditatea solului și asigurați ventilarea cu aer rece.

Irigare

Salata verde necesită irigare adecvată în toate etapele de creștere. Stropiți tăvile pentru semințe cu apă și asigurați-vă că solul este umed și bine drenat. Pentru irigare automată a salatei puteți folosi sistemul de pulverizare fără prea multă umezeală. Optim o dată pe săptămână.

Pentru răsaduri este benefică o stropire imediată după transplantare cu o soluție ușoară de alge marine sau emulsie de pește. Salata verde, ca și alte plante verzi, are rădăcini puțin adânci și se dezvoltă rapid. Are nevoie de aport constant de apă pentru a produce frunze delicate și delicioase.

Solul

Salata verde prosperă în sol bogat, argilos, care include mult material organic. Înainte de plantare puteți folosi o furculiță de mână pentru a fertiliza solul. Se dezvoltă în sol bogat, bine drenat, cu un pH al solului cuprins între 6,0 și 7,0. Pământul trebuie umezit în mod constant. Semănatul semințelor în fiecare săptămâna vă va oferi cu siguranță mai multă salată decât veți consuma. Semănatul treptat este cel mai simplu mod de a obține rezultate satisfăcătoare.

Iluminatul

Salata are nevoie de lumina zilei. Poziționați solarul/sera într-un loc în carea, beneficiază de cel puțin 6 ore de lumina directă a soarelui în fiecare zi, sau puteți investi într-un kit de iluminat. Cel mai bun loc este îndreptarea spre sud.

Recoltatul

Deoarece cea mai bună salată este cea fragedă, se recomandă recoltarea chiar înainte de a fi matură complet. În cazul salatei romane și a soiului untos, adunați salata tăind mai întâi frunzele exterioare dacă doiți ca acestea să producă mai multe frunze în timp. Najlepšie je zberať šalát skoro ráno predtým, ako sa jeho listy vystavia slnečnému žiareniu. Cel maai bine exte să recoltați salata dimineața devreme, înainte ca frunzele sale să fie expuse la lumina soarelui.