Roșiile conțin licopen, cel mai puternic antioxidant natural. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, molecule care provoacă diverse boli cronice. Roșiile de casă au un gust excelent, pe care nici o roșie artificială din supermarket nu-l poate egala. Puteți planta cu succes roșii și dvs, iar dacă aveți de gând să o faceți aveți nevoie de un plan.

Plantarea roșiilor începe cu pre-cultivarea

Fie cumpărați răsadurile dintr-un magazin de grădinărit, fie le cultivați din semințe. Plantăm semințele în recipiente, care trebuie să aibă orificii pe fund, pentru drenarea apei în exces. Pre-cultivarea răsadurilor durează 2-3 luni. Cel mai bine este să începeți pe la jumătatea lunii martie. Roșiile sunt plante iubitoare de căldură, așa că aveți răbdare înainte de a le transplanta..

Pre-cultivarea roșiilor din semințe

Când apar primele frunze, transplantați roșiile într-o seră de grădină, sau în ghivece mai mari. Sera va oferi roșiilor dvs condiții perfecte de creștere și protecție. Când roșiile au crescute deja suficient, putem începe să le întărim. Roșiile pot fi întărite prin deschiderea serei, su a ghiveciului, sau scoțându-le afară, timp de câteva ore, în lumina directă a soarelui. 

Precultivarea este urmată de plantarea roșiilor

Plantarea roșiilor în solar are următoarele avantaje

  • Răsadurile cresc mai repede pentru că au suficientă căldură
  • Și sunt protejate de vânt

Roșiile se plantează în solar așa, că facem o groapă mică în pământ și plantăm în ea roșia pre-cultivată (răasadul). Solarul va oferi răsadurilor condiții perfecte de creștere și protecție. Răsadurile de roșii nu se plantează niciodată vertical în pământ, ci perpendicular, adică sprijinim planta de gaura făcută și o acoperim cu pământ. Acoperim răsadurile cu pământ și apăsăm ferm solul, astfel încât după udare să nu se formeze gropițe. Udăm apoi bine răsadurile. În timpul creșterii, udați planta bine la rădăcini, evitați frunzele. În solar, udăm plantele în principiu dimineața, sau seara și aerisim bine, după udare. 

Dacă nu aveți o grădină proprie, puteți să vă cultivați roșiile și pe balcon. Ideal este dacă aveți balconul pe partea cu soare. Puteți cultiva roșiile de exemplu în solarii de balcon . 

Îngrijirea roșiilor plantate

  • Ciupiți în mod regulat lăstarii laterali și inferiori, astfel încât planta să nu slăbească
  • Pentru lăstarul principal, utilizați  araci pentru roșii
  • Asigurați-le plantelor suficientă umiditate, soare și aerisire