Fiecare dintre noi așteaptă ceva diferit de la o mașină. Pentru unii, o mașină este o modalitate de a ajunge dintr-un punct în altul. Pentru unii, sentimentul de a conduce este important. Ei bine, putem fi cu toții de acord că vrem să ne simțim în siguranță în mașină. Frânele sunt o caracteristică de bază, în ceea ce privește siguranța, pentru toate mașinile. Este necesar să le acordați atenția cuvenită.

Sistemul de frânare al vehiculului asigură siguranța șoferului și a pasagerilor. Dar uneori acordăm mai multă atenție întreținerii caroseriei decât frânelor. Prin îngrijirea corectă a sistemului de frânare, veți obține senzația maximă de siguranță în timpul conducerii, prelungind astfel durata de viață a frânelor și a altor piese și, nu în ultimul rând, vă veți bucura mult mai mult de fiecare drum. 

Durata de viață a frânelor

Frânele sunt consumabile. Cu toate acestea, este dificil de determinat cât timp frânele individuale își vor menține funcționalitatea. În funcție de tipul de vehicul și de stilul de condus al șoferului, intervalul poate varia între 50.000 - 150.000 km. Cea mai bună modalitate de a prelungi durata de viață a sistemului de frânare, este de a conduce lin, păstrând o distanță suficientă față de alte mașini, folosind puterea de frânare a motorului și să ne ocupăm din când în când de întreținerea sistemului de frânare. 

Îndepărtând murdăria, sau grăsimea de pe discurile de frână, eliminați sunetul neplăcut la frânare și îmbunătățiți efectul de frânare. Utilizați numai produse de curățare speciale pentru frâne, pentru a curăța sistemul de frânare. Dacă mașina este parcată mai mult timp, pe roți se poate forma rugina de suprafață. Cu toate acestea, nu este nevoie să intrați în panică, un agent de curățare special pentru frâne vă va ajuta și în acest caz.

Plăcuțele de frână

Verificarea uzurii plăcuțelor de frână nu este ușoară. Se întâmplă adesea ca plăcuțele de frână uzate să fie observate doar de un mecanic în timpul unei inspecții, sau să fie însoțite de un scârțâit neplăcut la frânare. Astăzi, multe mașini sunt deja echipate cu o lumină de avertizare a uzurii plăcuțelor de frână. În general, totuși, plăcuțele, trebuie să aibă o grosime de cel puțin 2-3 mm. În cele mai multe cazuri, se folosesc truse speciale pentru înlocuirea plăcuțelor de frână.

Discurile de frână

De regulă acestea, ar trebui să reziste mai mult decât plăcuțele. Dar și aici, uzura apare ca urmare a stilului de frânare. Principalul indicator al uzurii discului este grosimea acestuia. Ondularea discului este, de asemenea, un fenomen semnalat frecvent. Acest lucru este cauzat în principal de alegerea unei piese de calitate scăzută, frânare frecventă și bruscă cu răcirea rapidă ulterioară a discului. Un disc ondulat este foarte ușor de recunoscut, deoarece se manifestă prin vibrații puternice în timpul frânării, care se simt cel mai mult, în principal, în volan. 

Lichidul de frână

De asemenea, este o idee bună să verificați din când în când nivelul lichidului de frână. Puteți verifica cantitatea acestuia în rezervorul de sub capotă. Din cauza influenței timpului, lichidul își pierde și proprietățile. Prin urmare, este recomandabil să verificați funcționalitatea acestuia folosind un tester special.

Lichidul de frână trebuie schimbat aproximativ la fiecare 2-3 ani. Schimbarea lichidului de frână nu este o operațiune solicitantă din punct de vedere financiar. În toate circumstanțele, însă, trebuie efectuată de un mecanic cu experiență, acest lucru fiind valabil și pentru înlocuirea discurilor sau plăcuțelor de frână.

Dacă nu sunteți sigur de funcționarea corectă a sistemului dumneavoastră de frânare, încredințați-vă mașina experților de la un service auto, care vor verifica funcționalitatea frânelor dumneavoastră. Înlocuirea componentelor sistemului de frânare poate fi o operațiune mai solicitantă din punct de vedere financiar, dar cu siguranță merită pentru sentimentul de confort și siguranță.