Ești pasionat de grădinărit? Dacă răspunsul este da,  în acest caz, cu siguranță te-ai confruntat cu întrebarea dacă e mai bine să construiești o seră sau, mai degrabă, un solar. Cu toate acestea, trebuie să știi că solarul are mai multe avantaje incontestabile față de o seră - în condiții nefavorabile  va dura mai mult, este ușor de transportat și, nu în ultimul rând, este mai ieftin. Dar știi cum să construiești corect un solar?

Există un număr ridicat de furnizori pentru aceste produse disponibile pe piață. Solariile diferă prin mărimea și calitatea procesării. Cu toate acestea, ar trebui să ai grijă atunci când le alegi, deoarece chiar și experții  spun că economisirea prin calitatea inferioară a solarului pur și simplu nu merită. Dar nici nu trebuie să cheltuiești excesiv pentru solarii cu  filtre UV din materiale premium mai ales dacă se ajunge la prețuri de sute de lei. Prin urmare, îți recomandăm să achiziționezi  un solar cu o construcție din oțel, care este adaptată condițiilor meteorologice nefavorabile și în care poți avea încredere că nu va „cădea” la primei adiere de vânt.

Chiar și în cazul unei construcții  puternice, totuși, este bine să alegi un loc pentru amplasare ferit de vânt. Rafale puternice de vânt ar putea deteriora folia solarului. Dacă ai deja construit un solar și există riscul de rafale puternice de vânt, este o idee bună să îndepărtezi prelata ce îl acoperă - acest lucru va preveni deteriorarea și, în același timp, va reduce semnificativ riscul de rupere a structurii.

Am ales solarul, ce fac mai departe?

În primul rând,  trebuie să pregătești solul pentru cultivare. Îți recomandăm să te bazezi pe agrotextile de înaltă calitate, care te vor ajuta în mod semnificativ în lupta împotriva buruienilor, dar, de asemenea, vor accelera procesul de coacere și vor contribui la creșterea fertilității solului.

Dacă  solul este deja pregătit și solarul se află în grădina ta, poți începe să îl asamblezi. Nu îți face griji, solariile  moderne din ziua de azi  sunt practic un mare puzzle.

Cel mai bun lucru de făcut este să întinzi toate părțile solarului pe o suprafață mai mare. Acest lucru vă va facilita găsirea drumului în jurul părților individuale. Compoziția în sine este atunci foarte intuitivă și într-o clipită poți începe asamblarea. Începe prin construirea unei structuri de piedestal. Deja în acest pas, vei obține primul mare avantaj în comparație cu o seră, deoarece vei evita betonarea plăcii de fundație. Apoi conectezi   părțile metalice ale solarului la bază, astfel încât să creezi un "schelet". Structura de sprijin completă indică faptul că te apropii de următoarea fază importantă.

Este necesar să întinzi folia pe rama cadrului în sine. Îți  recomandăm să întinzi folia în avans și să o lași să se încălzească la soare, deoarece  o va face mai moale și mai flexibilă. Acest lucru o va face mult mai ușor de manevrat.Când acoperi, îți recomandăm să acorzi atenție calității materialului - este important să ai o folie cu un filtru UV. Acest tip de material va întârzia semnificativ nevoia de a schimba folia. Ferestrele de ventilație sunt, de asemenea, importante, în mod ideal le recomandăm pe cele care au o plasă împotriva țânțarilor și a altor dăunători.

Dacă producătorul ți-a furnizat o folie de calitate inferioară de care nu ești  mulțumit sau aceasta s-a deteriorat rapid, nu dispera. Astăzi, poți cumpăra separat și o folie de acoperire de calitate. Vei plăti un preț mai ridicat, dar vei fi răsplătit deoarece solarul tău va avea o viață incomparabil mai lungă și proprietăți mai bune.

În momentul în care prelata a fost atașată corect la structura metalică, mai rămân de ajustat ultimele detalii. Recomandăm să folosești capcane pentru dăunători deoarece aceștia îți pot ruina munca. O alegere excelentă în acest caz este o substanță de alungare a cârțițelor. De asemenea,  recomandăm să alegi  în avans  furtunurile de grădină și  accesoriile de care vei avea nevoie  în mod regulat pentru recoltare.

La final doar vei fixa folia pe structura metalică. Pur și simplu vei acoperi marginile foliei cu argilă din canelura săpată, prevenind astfel mișcarea neintenționată a acesteia în condiții meteorologice nefavorabile.

În acest moment, solarul este gata. Nu mai rămâne decât să începi cultivarea legumelor dorite. Îți dorim o recoltă bogată!