Aveți de gând să renovați un gard vechi, vreți să scăpați de rugină, sau vreți doar să faceți un lucru nou? Cu siguranț, nu vă puteți descurca fără șlefuire. Vă vom sfătui, care sunt detaliile importante, atunci când alegeți un șmirghel potrivit.

Șmirghelul este potrivit pentru modelarea, nivelarea, netezirea și lustruirea diferitelor suprafețe. Este folosit pentru îndepărtarea straturilor vechi de vopsea, sau rugină, pentru tratarea suprafeței lemnului, sau pentru aprirea suprafeței în timpul lipirii.

Granulația șmirghelului

Hârtia șmirghel, numită șmirghel, este produsă cu diferite granulații. Mărimea granulelor de șmirghel este indicată printr-un număr care este invers proporțional cu dimensiunea particulelor.

Cu cât numărul de granulație este mai mare, cu atât rezultatul final este mai fin. Cifrele mai mici indică o hârtie mai groasă concepută pentru îndepărtarea mai rapidă a materialului.

Densitatea abrazivă

Atunci când alegem un șmirghel, acordăm atenție și densității granulației. Densitatea, cu care sunt distribuite granulele abrazive pe suport. Distingem trei tipuri: 

  • Densitate mare - suportul este complet acoperit de granule abrazive (potrivit pentru prelucrarea metalelor)
  • Densitate medie - suportul este acoperit de granule abrazive într-o proporție de 70 până la 80% (potrivit pentru prelucrarea lemnului tare precum stejarul și fagul)
  • Densitate mică - suportul este acoperit de granule abrazive, într-o proporție de 50% (potrivit pentru lemn moale bogat în rășină și la îndepărtarea straturilor vechi de vopsea)

Ce tip de granulație trebuie să alegeți pentru activitățile individuale?

Pentru a îndepărta vopseaua veche, sau rugina, de pe piesele din oțel, aveți nevoie de granulația șmirghelului P36, P40 sau P60. Dacă intenționați să șlefuiți marginile, utilizați o granulație de P60 sau P80.

Pentru șlefuirea grosieră a lemnului alegeți P80P100 sau P120. Dacă pregătiți lemnul prin șlefuire, pentru vopsit, alegeți P120 și P150. Șlefuirea fină a suprafețelor poate fi realizată cu granulațiile P120, P150 și P180.

Pentru șlefuirea finală a vopselei, cele mai indicate granulații sunt P180 și P240.

Rețineți că în timpul șlefuirii lemnului se creează un praf fin, care pătrunde în tractul respirator, de unde nu îl mai puteți scoate cu ușurință. Evitați inhalarea acestui praf, utilizați ochelari de protecție și mască.

Dacă trebuie să șlefuiți suprafețe mari, este indicat să folosiți un șlefuitor electric. În funcție de nevoile dvs, puteți alege un șlefuitor unghiular, excentric, cu bandă, sau cu vibrație. Puteți citi despre diferențele dintre ele aici. 

Cu toate acestea însă, nici cel mai bun șlefuitor nu poate egala munca manuală, așa că pentru tratarea finală a suprafeței, luați un burete abraziv fin, din spumă și neteziți suprafața perfect, cu mișcări lungi.