Ghidul complet pentru  creșterea plantelor într-un solar - Cum încep să cultiv legume?

V-ați ales deja solarul sau sera? În caz contrar, următoarele linkuri vă vor oferi o mulțime de sfaturi utile pentru a alege produsul potrivit pentru dumneavoastră.

V-ați construit solarul de grădină cu efect de seră și acum vă întrebați cum să creșteți și cultivați plante într-un solar? Vă gândiți să vă culegeți propriile fructe și legume cultivate în casă, dar nu știți de unde să începeți? Căutați sfaturi pentru începători cu privire la modul de cultivare într-un solar de grădină? În acest caz, centrul nostru de consiliere vă oferă exact ceea ce căutați. Plantarea într-un solar nu trebuie să fie deloc complicată, trebuie doar să cumpărați răsadurile și îngrășământul potrivit pentru răsaduri, țineți cont de sfaturile noastre pentru cultivarea legumelor și în câteva luni veți fi un grădinar în toată regula.  Încercarea și eroarea reprezintă o parte esențială a procesului de învățare, iar răbdarea este, într-adevăr, o cheie puternică. Cu manualul "Ghidul complet pentru cultivarea într-un solar de grădină", care se nu se adresează doar pentru începători, veți descoperi cum să folosiți în mod eficient un solar de grădină. Acest ghid include sfaturi despre când și cum să cultivați legume într-o seră și vă oferă principiile de bază pentru plantarea corectă a plantelor. Printre altele, vă oferim câteva îndrumări pentru plantarea usturoiului, cultivarea roșiilor și a altor legume pe care doriți să nu aveți etichete și să crească cât mai repede. 

Ne dăm seama că probabil aveți o mulțime de întrebări despre cum să cultivați roșii, cum să cultivați ardei sau cum să cultivați castraveți. Nu disperați. Noi, cei de la Foxigy.ro, vă putem ajuta.

Cultivarea într-un solar de grădină poate fi foarte distractivă atât pentru începători, cât și pentru grădinarii experimentați, dar înainte de a alege plantele pe care doriți să le cultivați, cercetați și aflați de ce condiții, temperaturi și umiditate au nevoie plantele dumneavoastră pentru a se dezvolta. Este un pas crucial pentru ca planurile dumneavoastră să fie un succes. Cultivarea strugurilor în grădină poate avea condiții diferite față de cultivarea ardeiului într-o seră. Fiecare cultură pe care o plantați are note explicative pe spatele pachetului, care explică cum se plantează, precum și pictograme care vă oferă mai multe informații. 

Legume nepretențioase pentru cultivarea într-un solar de grădină

Cu ce ar trebui să începeți? Ce puteți crește într-un solar de grădină? Răspunsul este simplu: literalmente totul. Dar unele plante se dezvoltă mai bine decât altele. Începeți cu aceste plante simple și dezvoltați-vă cunoștințele pentru a obține prima experiență:

  1. Ridichi
  2. Mazăre
  3. Căpșuni
  4. Usturoi
  5. Salată verde
  6. Roșii
  7. Ceapă
  8. Cartofi
  9. Floarea-soarelui
  10. Ciuperci
  11. Pătrunjel 
  12. Sfeclă roșie 
  13. Gulie

Principiile de cultivare a legumelor vă vor ajuta să profitați la maximum de potențialul serei. Folosiți toate echipamentele și accesoriile pentru sera dumneavoastră și veți avea o mulțime de modalități de a profita la maximum de solarul de grădină sau seră. Vă vom îndruma prin acest ghid pentru începători în ceea ce privește cultivarea în solarii de grădină. Nu vă veți confrunta cu nicio dificultate - inclusiv cele legate de temperatură, insecte, apă, nutriție, spațiu, lumină, aer și sol. Dacă cultivarea este ceva nou pentru dumneavoastră, nu fiți prea agresivi. Urmați o abordare pas cu pas. Am adunat câteva sfaturi simple pentru a vă ajuta să începeți o călătorie ecologică.

Principii de bază ale cultivării pentru începători - creșterea într-un solar de grădină

  1. Semințe pentru plantare

Un solar de grădină creează un mediu controlat, mai ales dacă aveți nevoie să prelungiți sezonul de creștere a plantelor de sezon. Unele legume pot fi cultivate chiar pe tot parcursul anului. Dar s-ar putea să vă întrebați totuși: "De unde să încep?"

Așadar, începeți cu semințe. Legumele, cum ar fi ardeii, roșiile și ridichile, sunt plantate în avans, înainte de plantarea efectivă în seră. 

Cum se plantează semințele? 

Ar trebui să începeți să plantați semințe în ianuarie, dar nu vă faceți griji dacă este o lună mai avansată când citiți aceste rânduri. Cultivarea plantelor sau a altor legume este o modalitate ieftină și rapidă, dar există câteva reguli de bază pentru însămânțare. 

  1. Plantarea direct în pământ dacă nu există riscul de îngheț la sol
  2. Plantarea în pământ, într-un loc adăpostit
  3. Plantarea într-un ghiveci în care să crească răsaduri 

Primul punct este evident, dar ce se întâmplă dacă doriți să plantați mai devreme? Cultivatorii și grădinarii profesioniști preferă să semene semințele într-un așa-numit loc protejat. Un loc protejat este solul acoperit cu o peliculă protectoare. Dacă sunteți încă îngrijorat de aceste răsaduri, un pat de folie va fi o alegere bună, deoarece vă va permite să controlați răsadurile. Cultivarea într-o politunelă are multe avantaje, unul dintre acestea fiind acela că plantele sunt protejate și se maturizează mai repede. 

Al treilea punct este pre-creșterea răsadurilor, care sunt plasate pe așa-numitele tăvi de creștere. Foarte practic și popular este recipientul de însămânțare, care poate fi sub forma unei sticle PET sau pur și simplu se pot folosi recipientele populare pentru iaurt sau lapte pasteurizat.

Ar trebui să respectați aceste principii de bază atunci când cultivați plante: 

  • Pregătiți spațiul dvs. 

Verificați rata de germinare de pe pachetul de semințe pentru a decide de câte semințe aveți nevoie pentru numărul de răsaduri estimat.

  • Asigurați-vă că folosiți îngrășăminte de bună calitate

Dacă ați ales să plantați mai multe tipuri de legume, nu cumpărați pământ în funcție de tipul de plante, ci pământ multifuncțional, cu un conținut mai mare de compost. Dacă aveți posibilitatea, alegeți îngrășământ din propriul compostor.

 

  • Umiditate

Irigarea răsadurilor este importantă. Alegeți un recipient care are găuri pe fund. Unii grădinari acoperă aceste recipiente cu un capac de plastic sau plastic pentru o mai bună izolare.

 

  • Temperatura

De obicei, semințele au nevoie de 16-20°C pentru a germina. Plantele anuale au nevoie de o temperatură cuprinsă între 20 și 23°C. Plantele care sunt destinate unor medii mai reci nu au nevoie de o temperatură atât de ridicată, ele se vor adapta. 

 

  • Etichete pentru nume

Dacă sunteți începător în cultivare, faceți etichete cu numele răsadurilor, astfel încât să știți să le puneți în locul potrivit atunci când le puneți în pepinieră. Etichetați și datați semințele plantate 

 

  • Eșecul nu este o rușine

Chiar și cultivatorii și grădinarii experimentați dau uneori greș.  Prea multă umezeală sau vreme ploioasă și udarea intensă a semințelor plantate le poate scoate din sol. 

 

Plantarea răsadurilor în containere

Însămânțarea (plantarea) trebuie să se facă la o adâncime corespunzătoare dimensiunii semințelor. Când semănați semințele, folosiți recipiente de iaurt mai înalte sau recipiente mai înalte cu găuri pe fund.  

Semănați semințele mici și mărunte în mod uniform și la suprafață. Atunci când le udați, acoperiți-le cu un șervețel pentru a preveni spălarea lor. De exemplu, ierburi ornamentale, plante. Un aspersor poate fi un instrument util. 

Mai puțin înseamnă mai mult. Cu siguranță nu doriți ca plantele dumneavoastră să se lupte între ele. Oferiți-le spațiu și distanțare între ele, astfel încât să aibă posibilitatea de a crește. 

Presărați semințele în substrat, folosiți un șervețel pe post de irigare și acoperiți-le cu folie de aluminiu. 

  1. Cultivarea legumelor într-un solar de grădină

Aveți punctele rezumate mai sus asigurate și doriți să treceți la pasul următor? Următoarea secțiune se va ocupa de creșterea propriu-zisă într-un solar de grădină. De asemenea, puteți crește într-o seră, sau într-o mini-seră, care este potrivită pentru apartament sau ca seră pe balcon.  

Când să transplantăm răsadurile în patul de folie? 

Un răsad care a crescut va avea frunze (de obicei două) și primele frunze adevărate. Apoi, este timpul să fixați răsadul cu un ac de plantare sau chiar cu o tijă curbată. Este foarte important să menționăm că sera în sine oferă condiții de viață perfecte pentru legumele sau plantele dumneavoastră. Nu este o condiție obligatorie să aveți cărări și pământ în solul pentru ghiveci. Unii grădinari folosesc ghivece, rafturi sau mese care susțin ghivecele sau recipientele în care vă cultivați legumele. Depinde de dumneavoastră ce alegeți și ce condiții aveți pentru a vă cultiva plantele într-un solar de grădină. 

Oricum le plantați în pământ, într-un politunel sau în containere mai mari, plantați-le mai adânc decât la plantare, frunzele care răsar trebuie să fie chiar deasupra suprafeței solului. 

Sfatul nostru: Dacă planta dvs. are rădăcini mai lungi, le puteți tăia pentru a vă asigura că acestea formează rădăcini noi, mai puternice și mai late. 

Se udă cu apă dintr-un ceainic sau ulcior. De asemenea, este foarte recomandabil să se utilizeze un fungicid care să fie eficient. 

Mini sere - plantare în paturi suspendate

Dacă doriți să investiți în paturi suspendate, nu trebuie să cumpărați un politunel de grădină. Câteva scânduri pe care le puteți folosi pentru a face o seră vor fi suficiente. Cu toate acestea, dacă nu aveți posibilitatea de a construi o seră, aruncați o privire la mini-serele din gama noastră. O mini-seră este excepțională prin faptul că prelungește sezonul de creștere de la sfârșitul iernii până la sfârșitul toamnei.  Grădinarilor le place să cultive legume în ea. În timpul verii, sunt folosite pentru legume, cum ar fi castraveții, pepenii și unele tipuri de roșii. Iarna, puteți folosi serele pentru cultivarea florilor cu bulbi. 

  1. Lumină suficientă într-un solar de grădină

Ar trebui să analizați următoarele aspecte:

  • Soiurile de plante care sunt cultivate
  • Sezonul
  • Câtă lumină naturală se poate obține?

 

Plantele răspund diferit la intensitatea și gama de lumină. Pe măsură ce numărul de frunze se dezvoltă și crește, crește și nevoia de lumină. Cea mai mare parte a luminii utilizate de plante se află în domeniul luminii vizibile. Lumina roșie și albastră sunt lungimile de undă ale luminii care sunt cele mai utilizate în fotosinteză. Acestea sunt componente ale luminii albe sau ale luminii solare. Multe surse de lumină artificiale au diferite amestecuri de culori care pot fi sau nu suficiente pentru a satisface cerințele necesare pentru fotosinteza plantelor.

În timpul verii și la sfârșitul primăverii ar trebui să aveți suficientă lumină pentru germinarea și creșterea plantelor. Cu toate acestea, dacă doriți să cultivați iarna sau toamna târziu, este posibil să fie nevoie să investiți într-un sistem de iluminat suplimentar.

Suplimentarea luminilor de creștere este cea mai bună alternativă dacă locuiți în nord și aveți doar câteva ore de lumină solară iarna. Folosirea luminilor de cultură prelungește orele de lumină naturală, ceea ce este de fapt foarte benefic. Fie că aveți nevoie doar să dați un impuls plantei dvs. sau intenționați să o cultivați pe toată durata iernii, aceasta va fi o alegere excelentă.

Iluminatul fluorescent este utilizat în mod obișnuit în sere, pur și simplu atunci când este disponibilă doar o lumină naturală slabă. Se utilizează în zonele de înmulțire sau de germinare în care nu există lumină naturală.



  1. Irigarea

În loc să udați culturile după un program general, învățați ce trebuie să faceți pentru a vă asigura că plantele și legumele dumneavoastră nu sunt udate în exces sau, dimpotrivă, suferă din cauza lipsei de apă.

Simptomele irigării necorespunzătoare includ:

  • uscare neregulată, 
  • reducerea numărului de lăstari, 
  • Creștere a rădăcinilor și plante imature, cu o calitate și o longevitate slabe. 

De asemenea, determină o creștere a utilizării pesticidelor și a elementelor de control al creșterii pentru a compensa practicile de irigare necorespunzătoare.

Nu toate plantele au nevoie de același volum sau frecvență de udare. Udarea excesivă sau insuficientă poate cauza probleme pentru plante. Udarea excesivă nu are loc atunci când o plantă primește o cantitate mare de apă dintr-o dată. 

 

Acest lucru se întâmplă atunci când este udat prea des și nu se lasă solul să se usuce. Pentru a preveni acest lucru, puteți instala un sistem de picurare, care poate fi utilizat pentru a regla fluxuri de apă mai mari sau mai mici direct în recipiente sau pe un substrat plat. Puteți regla acest tip de apă cu ajutorul unui cronometru și al unei scări de picurare.

Cum vă puteți da seama dacă vă udați corect plantele?

  • Verificați cerințele de irigare pentru fiecare plantă cultivată. Dacă planta pare ușoară atunci când o ridicați, înseamnă că are nevoie de udare, iar dacă compostul este prăfuit și uscat, înseamnă că este nevoie de apă. 
  • Nu uitați că rădăcinile sunt cele care au nevoie de acces la apă, nu frunzele. Pulverizarea frunzelor reprezintă o utilizare necorespunzătoare a apei și poate crește amploarea bolii. Folosiți ghivece sau tăvițe care oferă doar aceste opțiuni. 

Vezi oferta noastră pentru irigații!

  1. Accesorii pentru cultivarea într-un politunel

În funcție de buget și de angajamentul dumneavoastră, puteți adăuga sisteme de aspersiune, ventilatoare, mese de transplantare și rafturi, precum și multe alte accesorii pentru a vă simplifica munca.

De exemplu, unele plante au nevoie de o alimentare lentă și constantă cu apă de la un sistem de hidro-irrigație pentru a-și maximiza creșterea, în timp ce altele pot face față tehnicilor generale de irigare fără efecte negative asupra creșterii lor.

Iată câteva accesorii de bază pentru sere de care este posibil să aveți nevoie:

  • Rafturile sunt o soluție excelentă pentru serele mici/serele. Este important să vă păstrați solarul de grădină sau sera ordonată și organizată. 
  • Ventilatoarele pot servi la o varietate de scopuri în interiorul unei structuri închise. Ventilatoarele mici ajută la rezolvarea problemelor legate de boli și dăunători prin uscarea excesului de umezeală sau a condensului. Acestea ajută la curățarea și la răcirea uniformă a serei dumneavoastră.
  • Un simplu termometru poate fi un element mic, dar este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante în ceea ce privește cultivarea. Unele plante, în special, se dezvoltă cel mai bine la anumite temperaturi, iar un termometru va ajuta la atingerea temperaturii exacte pentru a se asigura că nu scade sub o limită periculoasă.
  • Cerința de a regla lumina zilei care pătrunde într-un solar este realizată în mod corespunzător prin utilizarea umbririi. Este folosit în principal pentru a hrăni plantele care nu au nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta. 

Țineți dăunătorii sub control

Mediul de seră favorizează răspândirea rapidă a populațiilor de dăunători. Mediul plăcut, umed și vegetația abundentă din seră oferă un habitat atractiv și stabil pentru dezvoltarea dăunătorilor. Înainte ca o problemă să scape de sub control și să apară pierderi financiare, dăunătorii trebuie detectați și analizați imediat, astfel încât să se poată lua decizii adecvate de combatere a dăunătorilor. 

Aceștia sunt cei mai periculoși dăunători de care trebuie să ne ferim în grădină:

Afidele

Toată lumea cunoaște afidele. Această insectă delicat colorată, cu un corp fragil, umple frunzele plantelor tale dragi și prețioase. Uitați-vă la partea de jos a frunzelor, unde afidele se adună cu plăcere. Tunderea minuțioasă și curățenia sunt obiceiuri solide pentru a preveni distrugerea plantelor prețioase.

Dăunători vegetali

Au culori diferite, de la maroniu la negru. Pufuleții pot fi afectați în mod moderat sau grav. Puteți opri aceste invazii prin folosirea unei plase de aerisire, prin supravegherea noilor plante care intră în seră și prin controlul buruienilor.

Viermii

Viermii alungiti, circulari, comparabili cu larvele de ciuperci, fără membre și cu un cap maro bine definit. Culoarea roșie se datorează prezenței hemoglobinei, ca în cazul sângelui uman. Existența hemoglobinei le permite să se dezvolte în apă cu un conținut extrem de scăzut de oxigen.

Melci

În cazul în care umiditatea din seră/sere este ridicată, pot apărea melci. Sunt creaturi nocturne, cărnoase și subțiri. Curățenia este necesară pentru a controla și regla melcii. Asigurați-vă că sera este lipsită de resturi de plante, cum ar fi buruieni smulse, frunze, scânduri folosite, cărămizi sau pietre care oferă locuri răcoroase și umede.

Cele mai frecvente greșeli atunci când se cultivă într-un politunel

Sistemul actual de îngrijire a plantelor în sere necesită puțină încredere și îndemânare. Ar putea fi nevoie de puțină practică în prealabil pentru a evita să faceți una dintre aceste greșeli comune de cultivare în sere/solarii de grădină. Iată câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți.

Temperatură prea scăzută sau prea ridicată în solarul de grădină

Una dintre greșelile majore făcute de grădinarii neexperimentați este să omită observarea regulată a serei. Folosiți un termometru obișnuit sau cumpărați un termometru digital care măsoară și umiditatea corespunzătoare, acest lucru este important pentru a identifica pierderile de căldură.

Umiditate dezechilibrată

Umiditatea prea ridicată poate provoca mucegai, zăpadă și gândaci să se dezlănțuie în sera/serele dumneavoastră. Dacă umiditatea este prea mică, plantele vor muri de sete. Cea mai bună modalitate de a crește umiditatea este ceața.

Ventilația

Dacă ventilația din seră este limitată sau inexistentă, plantele pot muri. Puteți folosi gurile de aerisire de pe acoperiș pentru a elibera aerul cald. Sau, uneori, poate fi necesar un ventilator mic pentru a menține o circulație suficientă a aerului.

Controlul substratului

Controlul substratului este important, dar implică și alte aspecte. În plus față de elementele de bază care constau în combinarea ocazională a compostului și a îngrășămintelor, gândiți-vă la aplicarea amestecurilor de sol atunci când pregătiți amestecul. Nu aplicați substrat vechi, care va fi purtător de dăunători și boli.

Dăunătorii din grădină pe care nu-i puteți vedea

Rădăcinile copacilor vecini pot invada plantele din subteran, "furând" nutrienții și umiditatea care sunt destinate plantelor din seră. De asemenea, își poate pierde frunzele sau ramurile pe tot parcursul anului. Umbra poate fi, de asemenea, o barieră constantă în calea obținerii luminii. De dragul îngrijirii serei/solarului de grădină, nu amplasați sera în apropierea copacilor sau poziționați-o corespunzător.

Sfaturile de mai sus vă vor ajuta să vă începeți călătoria spre o cultură în seră prosperă și să vă asigurați că investiția într-o seră merită întotdeauna timpul, banii și efortul pe care îl depuneți. Un solar de grădină înseamnă că fiecare anotimp este un anotimp de plantare. Bucurați-vă de emoția fructelor și legumelor cultivate în casă. Distracție plăcută în creștere pe tot parcursul anului!


Mai aveți și alte întrebări? Nu ezitați să ne contactați prin telefon... sau prin e-mail la  info@foxigy.ro.Vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările.