Drumuri înzăpezite, viscol, polei, sau gheață. Acestea sunt principalele temeri ale șoferilor în aceste luni. Lunile de iarnă pot fi provocatoare, stresante și declanșatoare de anxietate pe drum. Dacă doriți să vă simțiți mai în siguranță în timp ce conduceți și să fiți pregătit pentru situații neașteptate, asigurați-vă că citiți acest articol. 

1. Cauciucuri de iarnă, de calitate

Un element de bază pentru conducerea în siguranță iarna, sunt cauciucurile de iarnă de înaltă calitate. Cauciucurile de iarnă bine proiectate și montate corespunzător, asigură o tracțiune și un control mai bun pe drumurile alunecoase, reducând la minimum riscul unui accident. Încredințați întotdeauna unui service specializat verificarea, alegerea cauciucurilor corespunzătoare și schimbul corect al acestora.

2. Polei, zăpadă și gheață

În pregătirea pentru iarnă, nu uitați de accesoriile, care vor facilita conducerea și vă vor economisi mult timp la curățarea zăpezii și la răzuirea gheții. Diverse preparate, cum ar fi soluțiile pentru dezghețarea geamurilor sau lichidul de spălare parbriz de iarnă sunt indispensabile în lunile reci de iarnă. Nu ar trebui să uitați nici de îngrijirea motorului. Aditivii de iarnă pentru combustibil scutesc motorul de solicitarea pe care o aduce iarna, protejează piesele motorului de coroziune și prelungesc durata de viață a sistemului de combustibil.

💡Tip: Pentru orice eventualitate, este bine să aveți în mașină și cabluri de pornire, lanțurile de zăpadă, o canistră cu combustibil, o lopată pentru zăpadă și alte accesorii, care vă pot fi de ajutor în situații neprevăzute

3. Accelerarea și frânarea corectă

Trecând prin faza pregătitoare, am ajuns la conducerea în sine. Baza conducerii în siguranță, este pornirea și frânarea corectă. Accelerați încet și treptat, evitând accelerarea bruscă, care poate provoca o pierdere a tracțiunii și un derapaj pe puntea motoare. Pentru a minimiza riscul de derapaj, încercați de asemenea, să frânați ușor, pentru a evita blocarea roților și pierderea controlului vehiculului. Încercați să frânați motorul pe cât posibil. Cu toate acestea, vehiculele de astăzi sunt echipate cu un sistem ABS, care reduce semnificativ distanța de frânare și crește siguranța. Ei bine, chiar și în acest caz, prudența este pe primul loc. 

💡Sfat: Găsiți o parcare retrasă, sau altă zonă goală, unde puteți testa modul în care vehiculul dumneavoastră se comportă în condiții nefavorabile. Astfel veți fi mai bine pregătiți să reacționați în trafic. 

4. Iarna încetiniți

Iarna se aplic o regul de aur: încetiniți! Evitați manevrele rapide și pstrați întotdeauna distanța de siguranță față de alte vehicule. Faptul că veți conduce mai încet, vă oferă mai mult timp pentru a reacționa și reduce la minimum riscul unui accident. În același timp, încercați să anticipați. Nu știm niciodată, cum se descurcă ceilalți participanți la trafic și cum sunt abilitățile lor de conducere.

5. Prevenirea derapajului

Adaptând șofatul dvs la starea drumului, veți reduce riscul de derapare la minimum. După cum am menționat, încercați să frânați motorul și să evitați manevrele bruște. Evitați complet depășirea, ca ultimă soluție (dacă trebuie să depășiți o mașină care staționează, sau un alt obstacol) depășiți fără a accelera excesiv. Înainte de o curbă încetiniți întotdeauna și schimbați viteza într-o treaptă inferioară. Mânuiți volanul cu atenție și simț. 

6. Cum se corectează derapajul

Pierderea neașteptată a controlului asupra vehiculului, poate fi terifiantă. Este greu să-ți păstrezi calmul și echilibrul, dacă nu ai fost pregătit. Pentru aceste situații vă pot pregăti doar la școala derapajului. Există practic 2 tipuri de derapaj, subvirare si supravirare. 

Cu subvirarea (mașina continuă drept după întoarcerea volanului) ne întâlnim la vehiculele cu tracțiune față. În acest caz, îndreptați roțile și decelerați, până când roțile își recapătă tracțiunea. Nu frânați, acest lucru nu poate decât să înrăutățească întreaga situație. 

Al doilea tip de alunecare este așa numita supravirare (mașina încearcă să vireze/axa din spate depășește axa față). Acest lucru este tipic pentru mașinile cu tracțiune spate. Rotiți brusc volanul în direcția opusă celei în care se rotește vehiculul și direcția de viraj, sau accelerați ușor, astfel încât axa motoare să câștige tracțiune. 

💡Sfat: înainte de începerea iernii, verificați mașina la un service auto. Acordați o atenție sporită diagnosticării direcției, șasiului și motorului.


Condițiile de condus de iarnă pot fi o provocare, dar cu aceste sfaturi și trucuri vă puteți minimiza riscul și vă puteți bucura de o călătorie sigură. Investiția în anvelope de iarnă de calitate, întreținerea regulată a vehiculelor și conducerea atentă sunt cheia unei călătorii sigure la temperaturi scăzute. Fiți mereu pregătiți, iar conducerea pe timp de iarnă va deveni doar o joacă pentru dvs.