Pe măsură ce temperatura începe să scadă și iarna se apropie, unul dintre cele mai importante aspecte ale conducerii în siguranță este înlocuirea corectă a anvelopelor de iarnă. Această perioadă a anului aduce cu sine mai multe mituri și întrebări despre anvelopele de iarnă. În acest articol vom analiza câteva dintre aceste mituri, vom vorbi despre când este momentul potrivit să treceți la anvelopele de iarnă, de ce este important și cum să alegeți anvelopele de iarnă potrivite pentru vehiculul dvs.

Mituri despre anvelope de iarnă:

1. Anvelopele de iarnă sunt necesare doar pe zăpadă

Acesta este un mit foarte des auzit. Nu este nevoie să așteptați zăpada pentru a instala anvelopele de iarnă. Când temperatura scade sub +7 °C, anvelopele de vară își pierd flexibilitatea și aderența la suprafață. Aceasta înseamnă, că chiar și pe o suprafață uscată cu temperaturi scăzute, anvelopele de iarnă sunt mai sigure și mai eficiente.

2. Anvelopele All-Seasons sunt ca anvelopele de iarnă

Anvelopele all-season reprezintă un compromis între anvelopele de vară și cele de iarnă, dar nu sunt la fel cu anvelopele de iarnă. Dacă conduceți des în condiții dificile de iarnă, anvelopele de iarnă sunt întotdeauna o alegere mai bună. Anvelopele all-season nu sunt la fel de eficiente ca anvelopele de vară vara, sau ca anvelopele de iarnă iarna, sunt potrivite pentru cei care circulă doar ocazional în oraș pe drumuri curățate. Dar și în acest caz, vă recomandăm să alegeți anvelopele de iarnă. 

3. Anvelopele de iarnă nu sunt potrivite pentru suprafețele uscate

Nu este adevărat. Anvelopele de iarnă de calitate, sunt concepute pentru a oferi o aderență bună, nu numai pe zăpadă și gheață, ci și pe suprafețe uscate. Deoarece iarna poate aduce condiții de drum imprevizibile, este important să aveți anvelope care să fie potrivite pentru toate situațiile. De asemenea, nu credeți zvonurile că cauciucurile de iarnă nu alunecă. Nici acest lucru nu este adevărat, dar sunt mult mai bine adaptate pentru vreme rece, zăpadă, îngheț sau gheață. Cu toate acestea, aveți grijă în orice situație. 

4. În timpul iernii este suficient să înlocuiți doar puntea motoare

Insuficient! Pentru a menține siguranța maximă și conducerea optimă, este necesară înlocuirea tuturor celor 4 anvelope cu anvelope de iarnă, ideal cu același model cu același grad de uzură. Desigur, înțelegem că nu se poate investi în anvelope noi în fiecare sezon, așa că este bine să aveți același model cu aceeași uzură pe fiecare punte (la fel față / la fel spate, niciodată la fel pe dreapta și diferit pe stânga)

5. Anvelopele de iarnă sunt scumpe și incomode

Diferența de preț dintre anvelopele de vară și cele de iarnă este mică sau deloc. Când vine vorba de siguranța dumneavoastră, a familiei dumneavoastră și a tuturor utilizatorilor drumului, este necesar să investiți în anvelope de iarnă de înaltă calitate. Cu toate acestea, dacă treceți cu vederea datele importante despre anvelope și vă concentrați doar pe preț, puteți fi sigur că confortul de condus va fi redus semnificativ și siguranța la fel. 

De ce să treci la anvelopele de iarnă?

Anvelopele de iarnă au o aderență mai bună pe zăpadă, gheață și suprafețe umede și uscate la temperaturi scăzute. Acestea oferă o stabilitate mai bună, controlabilitate a vehiculului și distanță de frânare mai scurtă în aceste condiții de frig. Acest lucru crește siguranța la conducere și reduce riscul de accidente.

Un mic avantaj este că folosirea anvelopelor de iarnă în timpul iernii prelungește durata de viață a anvelopelor de vară.

Când să treci la anvelopele de iarnă?

Dacă vedeți prima zăpadă pe drum, este prea târziu să schimbați cauciucurile. Planificați în avans!

Când temperatura începe să scadă sub +7 °C, este timpul să ne gândim la schimbarea la anvelopele de iarnă. La temperaturi mai scăzute, anvelopele de vară încep să se întărească și să-și piardă aderența. Aceasta înseamnă că momentul ideal pentru a schimba anvelopele este înainte ca temperatura să scadă sub 0°C. 

Legea prevede că mașina trebuie să aibă cauciucuri de iarnă pe ambele osii, în perioada 15 noiembrie – 31 martie, dacă pe carosabil există un strat continuu de zăpadă, gheață sau îngheț. Acest regulament ține cont de imprevizibilitatea vremii. Prin urmare, dacă toamna este caldă și temperaturile sunt stabile, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la o amendă pe 16 noiembrie. Același lucru este valabil și pentru schimbarea anvelopelor de vară. Desigur, dacă temperatura este stabilă peste +7°C.

Cum să alegi anvelopele de iarnă potrivite?

Alegerea anvelopelor de iarnă potrivite pentru vehiculul dumneavoastră este un factor cheie în conducerea în siguranță iarna și evitarea amenzilor pentru anvelopele greșite. Pe ce ar trebui să vă concentrați?

Aflați ce dimensiune și tip de anvelope de iarnă sunt compatibile cu vehiculul dvs. Puteți găsi aceste informații în cartea tehnică, sau pe peretele lateral al anvelopelor actuale.

Cum sunt marcate anvelopele?

Atunci când alegeți anvelope noi, ar trebui să fiți interesat în principal de dimensiuni, greutate și indice de viteză. Aceste date sunt esențiale nu numai pentru a vă asigura că anvelopele se potrivesc cu discurile/jantele dvs., ci și pentru a evita o amendă pentru anvelopele greșite.

Ca exemplu, vom lua anvelopele cu următorul marcaj: 235/45 R18 94W

235 - Lățimea anvelopelor în mm

45 - Profil lateral anvelope în %

R18 - Design radial și diametrul jantei în inci

94 - Capacitate de încărcare/indice de sarcină

W - Indicele de viteză

Indici de capacitate de încărcare:

Indice de viteză:

Un semn important pe fiecare anvelopă de iarnă: 

În stânga este „marcajul Alpine”, pe care ar trebui să o aibă toate anvelopele de iarnă de calitate. Această desemnare necesită testare riguroasă în condiții de iarnă autentice. Eticheta din dreapta „grip on ice” este o etichetă pentru anvelopele care fac față chiar și celor mai solicitante condiții nordice. 

Date suplimentare despre anvelope:

Dacă ați clarificat deja dimensiunile și indicii anvelopelor de iarnă, concentrați-vă pe alți factori, care vă vor ajuta să alegeți anvelopele. Factorii care vă pot influența alegerea includ eficiența consumului de combustibil, aderența la apă și zgomotul anvelopei. Toate acestea sunt indicate pe eticheta UE pentru anvelope. 

Atunci când alegeți, uitați-vă și la evaluările anvelopelor, performanța acestora pe zăpadă și gheață, durabilitate sau valoarea DOT, care indică vârsta anvelopei.

Ar trebui să lăsați schimbarea anvelopelor pe seama unui mecanic experimentat care va schimba anvelopele corect și va echilibra bine roțile. 

💡 După înlocuirea anvelopelor, nu uitați să depozitați corect anvelopele de vară.